Ladies Fashion

CELEBRITIES LADIES FASHION LOOKS WITH THEIR PARTNERS

Who doesn't love watching Hollywood movies? The greatest entertainment industries with the production of millions box office movies, famous celebrities with good skill of acting and high taste of fashion during red carpet! Some celebrities are well known of their good taste of styles. Yes, it can be seen that celebrities are always dressed so well and glamorous but how about with their partners?

There are three celebrity couples who have incredible fashion taste everywhere they go. They are a match made from heaven with mutual creative styles. For the ladies who are dating someone, engaged or married, admit that sometimes you would love wearing matching outfits with your beloved! Me three! 

If you are dying to look stylish with your partner, check out these fantastic celebrity couples who look fabulous in anything they wear. From red carpet events, a date, to weddings and even on casual day outs or at the airport. They are such an inspiration for men and ladies fashion! #relationshipgoal

Olivia Palermo and Johannes Huebl





Look at these gorgeous, famous and fashionable couple. They look so amazing together. This couple knows how to mix and match various pieces together that still represents their character. Olivia and Johannes also caught the attention of others when the Mrs pulled a shocking wedding dress on her big day! Not everyone can put a wedding dress together using a cream cashmere jumper of ostrich like feathers, which she teamed with white shorts and full tulle skirt overlay. A wedding checklist maybe, girls? 


Blake Lively and Ryan Reynolds





Guys, look how happy the lovely couple is. Both are well-known actors in Hollywood and manage to pull a great look anywhere they go. Preggy mommy will never look so gorgeous as Blake who looks so stunning even when she is pregnant in a white stretchable maxi dress. Who says casual day out outfits are outdated and boring. Apparently this couple knows how to make a casual outfit look trendy by accessorizing it with stylish hats and sunglasses during a normal day out. How I wish I can be as fashionable as them! 


Victoria Beckham and David Beckham


Pheww, by looking at their photos literally make me sweat in here! Lol. Look how gorgeous and stylish this British couple. They are always  known for their fantastic taste in fashion, never ever fails to impress the fans with their super taste of fashion. The husband and wife have a certain style which represents sophistication and elegance. ;) 

You're welcome!!
 

Jom Review Blog: Edisi Kedua

Hi, untuk segmen review blog edisi kedua ni, Fara akan review another 5 blogs. Seperti yang Fara mention kat entry review blog edisi pertama sebelum ni, semua blog ni adalah blog yang dah join segmen Fara sebelum ni yang baru je tamat 10 Ogos yang lalu. So, tanpa melengahkan masa, Fara mulakan ya.


Dengan design blog bertemakan 3 warna iaitu kelabu, hitam dan putih, Fara dapat rasakan owner blog yang dikenali sebagai Orang Lidi ni mempunyai citarasa dan minat yang agak berbeza dari orang lain. Ala2 misteri gitu. Cantik pulak tu design dia. Teringin nak jadi kreatif macam beliau. Pastu bila Fara selidik2 kat ruangan "Siapa Saya?" kat blog ni, Orang Lidi tak bagitau pun jantina dia lelaki ataupun perempuan, tapi naluri Fara berat mengatakan beliau adalah seorang lelaki. Cewah. Mungkin sebab design blog nya kot yang obvious nampak dia macam lelaki. Arghh, tak kira lah, lelaki ke perempuan ke, korang tetap kena tinjau2 blog dia okay? Hihih. Pastu beliau sempat tulis yang beliau nak jadi pendakwah blogger, kita doakan untuk beliau supaya berjaya capai apa yang beliau impi kan tu ya. Pastu Orang Lidi ada jugak mention blog2 dakwah yang best2, korang pergi lah tengok blog mana yang dimaksudkan tu. 


Blog yang kedua ni pulak milik seorang jejaka yang dikenali sebagai Ejoy. Antara blogger yang mengutarakan isu2 semasa dengan menggunakan penulisan yang sangat hebat susunkatanya. Memang semua entri ditulis dengan ayat2 yang sangat tersusun, profesional, formal dan teratur. Entry2 yang menengahkan isu2 semasa, tips2 menjadi penulis yang baik dan pelbagai lagi tips2 berguna yang korang semua boleh baca dan pelajari. Serius tak rugi kalau klik blog Cerita Ejoy ni. Design blog pulak yang sangat kemas dan simple buatkan korang rasa tenang nak baca setiap entry dia yang menarik tu. Jangan lupa klik ya? 


Blog ini dikenali sebagai Yumida dan memang dah well-known kot dalam kalangan blogger. Fara nampak follower pon memang ramai dah 4000 lebih. Penulis blog ni memang sangat versatil sebab entry2 yang ditulis tu memang merangkumi pelbagai aspek, ada kisah tentang dunia hiburan, tips2 harian seperti tips nak balik kampung, tips nak mengundi di Kilauan Emas dan sebagainya. Menarik bukan?  Korang boleh tengok sendiri entry2 blog ni yang memang macam variety bucket tu okay. Pastu dalam blog ni, owner ada tulis semua lama sosial yang korang boleh add, follow atau keep in touch dengan beliau. Jangan lupa klik tau ;) 


Blog yang diberi nama Skuterlady ni adalah milik seorang kakak cantik. Berdasarkan profil dia, Fara dapat tahu kakak skuterlady ni dah ada 3 orang putera comel. Alhamdulillah ya kakak. Sebuah blog personal yang penuh dengan informasi, header nya pon cantik sangat. Kakak skuterlady ni ada buat satu page khas untuk gambar2 yang beliau dah snap sepanjang travel dan semasa ada event yang best tau, nanti masa korang klik link blog skuterlady ni korang boleh lah tengok tempat mana yang kakak skuterlady dah pergi. Best sangat2 kan? Di samping dapat berkenalan dengan owner blog ni, korang boleh mengenali tempat2 best dan belum pernah kita lawati kat negara ni. Jangan lepaskan peluang klik tau. 


Dari url blog pun dah boleh tau sikit intro tentang owner blog kan. Blog ni memang cantik sangat dengan design wallpaper yang purple grid tu, header yang cute mute buatkan kita semua rasa tak sabar nak baca entry dia kan? Hihi. So, ni adalah personal blog yang dimiliki oleh owner yang dikenali sebagai Syasya. Pssssss. Kat header tu very informative plak, ada translation hello dalam beberapa bahasa. Boleh la feeling2 jadi polyglot. Hehe. Thanks Syasya. Wah, Syasya ni sangat rajin join GA blog rupanya, korang kalau nak buat segmen apa2 jangan lupa invite owner ni tau. Pastu entry dalam blog ni ada banyak info pasal kesihatan tau, pasal masalah wanita dan sebagainya. Very nice one! Korang kalau nak tengok semua entry Syasya dah tulis ni, jangan lupa klik laju2 okay. 

Jom Review Blog: Edisi Pertama

Hi, selamat pagi semua, seperti yang Fara janjikan Fara akan review blog kawan2 yang so sweet dah join Fara punya segmen yang baru je tamat semalam. Total contestant ada 17 orang, so Fara akan buat entry review ni secara berperingkat2 lah ya ;)  Actually Fara ingat nak letak banner blog diorang, but tak semua kot ada banner so Fara just letak link je lah , lagi satu kang dikira mencabuli hak asasi korang pulak kalau Fara curi gambar dari blog korang, akak tak sanggup dipenjara okay. Apa2 pun hopefully membantu la mempromosikan blog korang. Hehehe. So tanpa melengahkan masa meh berkenalan dengan kawan2 Fara yang sweet ni.



Pertama sekali Fara review blog comel ni sebab dia lah peserta pertama segmen Fara tu. Hehehe. Owner blog ni Fara panggil Sya, seorang gigirl cute yang still dibangku sekolah. Very sweet little heart siap letak link Fara lagi kat blog dia. Akak terharu dik. Hihikk. Design blog pula yang super awesome, cantik, kemas dan meletop for sure korang tak sabar nak nengok nya. Entry2 kat blog dia pulak memang best semua, ada unsur2 nasihat, lawak2 pun ada jugak, pastu ada tutorial blog jugak. Pastu adik Sya ni ada bukak tempahan untuk design2 blog jugak, kalau korang berminat boleh klik link blog dia laju2 okay ;) 


Blog yang kedua ni very the girly one, cantik kan banner dia ni. Dengan tagline "I'm not a writer, I'm just a mere story teller" so boleh tahu how passionate she is in writing kan? :) So, Nia ni student lagi tau, Diploma in TESL, wah, bakal lecturer English ke ni? Ke editor magazine? Hihi. Setelah digodek2 lagi rupanya Nia ni seorang peminat Korean drama, hehe judge berdasarkan entry dia yang ada cite pasal korean drama. Sorry kalau salah ya. So, korang cepat2 klik link kat atas ni dan follow ya :) 


So, next blog is blog jejaka kacak malaya. Haha. Ciptaan tuhan semua kacak2 cantik2 ye dak? Fara panggil owner dia Mario je, agaknya dia ni peminat game Super Mario Bros agaknya kan? Cara penulisan dan komen2 daripada Mario ni menampakkan dia ni macam seorang yang cool je. Pastu dia ni memang ulat buku, suka membaca, memang contra sangat nih dengan Fara sebab Fara memang tak suka membaca langsung. Muahaha. Korang silakan klik link blog Mario ya, entry2 dia pun best2 jugak. Orangnya peramah :)

4. http://diarysofzulnas.blogspot.com/

Blog kakak cantik yang diberi nama Potret Cinta ZahinZul'Nas ni sangat lah cantik dengan warna background pink nya tu. Nama blog tu gabungan dari nama akak owner, suaminya dan anak mereka. So sweet kan. Tengok header pun dah rasa excited nak ada family jugak hihih. Jangan marah ya. Apa yang menarik kat blog akak Nas  yang cantik ni adalah ada segmen "Happy Postcrossing" yang mana dia berkongsi gambar2 postcard yang dia dapat dari sahabat di seluruh dunia. Wow! So, korang nak tengok dari negara mana kawan2 akak Nas, silalah klik ya.

5. http://soshesay.blogspot.com/

Ehem, last but not least untuk review edisi pertama ni adalah one of my favourite blogger yang Fara panggil Una. Orangnya sangat2 peramah, moden, cantik jelita, dan sangat rajin singgah blog dan komen2 kat blog Fara. Antara follower terawal blog Fara ni jugak, that's why I love her. Muah ciked. Fara dari dulu memang suka design dan penulisan Una sebab dia sangat straightforward dan banyak tulis tips2 macam tips nak online shopping, tips study, pastu daily life update yang sangat best untuk korang follow. Tunggu apa lagi, cepat2 klik ya.





Announcement!! Pemenang 1st Segment by Black Queen


Hi, Alhamdulillah, dah 2 bulan berlalu dari tarikh Fara mula2 buat segmen yang tak seberapa ni. Haha. Sebelum Fara umumkan pemenang dia, nak ucapkan jutaan thanks kat kawan2 yang sudi join segmen ni dan Fara rasa fun dapat baca korang punya description tentang diri korang :) Alhamdulillah sempat dapat 17 penyertaan, okay lah tu, sebab Fara pun tak promote sangat segmen ni, sebab malu. Promote pon rasanya 2 hari pertama launch benda ni. Haha. Fara cakap nak abeskan sebelum pukul 11.59 malam kan, tapi disebabkan Fara tengah free sekarang, so Fara update siang2 ni terus la.

 So now, Fara sendiri akan sahut challenge dia tentang "satu perkataan tentang diri sendiri tu". Okay, kalau orang suruh Fara describe one word tentang diri Fara, Fara akan cakap Fara MATANG kot. Erkkkk, matang ke? Hihi. Banyak segi jugak la kematangan Fara ni, dari fizikal for sure lah kot sebab badan den besar macam monster, haha tipu lah cam monster tapi besar la jugak. Haha. Orang confuse betul ke Fara baru 18, masa tu kat Jabatan Imigresen, dia tanya betul ke 18 ingatkan 28. Kuang asam! Pastu, kalau bab dressing dengan mekap pon Fara suka nampak dewasa, suka pakai lipstick terang2, pakai heels.

 Bab makan pulak, suka makanan2 kampung dan kuih muih ala2 orang tua sikit la taste Fara. Pastu selalunya hobi dan pemikiran Fara macam lain sikit daripada kawan2 sebaya, malas la nak describe sal ni, kang korang takleh terima lak apa hobi dan pemikiran yang Fara maksudkan tu. Ahaha. And last but not least, I'm a Lolita. Ada paham ka? Tu term Fara guna nak describe yang Fara suka kan lelaki lebih tua dewasa berbanding Fara. Lagi dewasa, lagi banyak pengalaman ye dak? Hehe. Got nothing to hide ;) 

Okay, kembali ke pangkal jalan  tujuan utama entri ni, nak umumkan pemenang, so dah janji nak pilih 5 pemenang je kan, tapi actually Fara terlupa nak beli lagi satu hadiah, so yang lagi sorang tu Fara bagi Topup RM20 ya. So, here's the list :

5.Naz

Tahniah pada yang terpilih tu ya, pada yang tak berjaya, Fara really sorry sebab kalau Fara kaya raya, memang semua orang Fara kasi hadiah. Hehe. Tapi sebab kan korang terlalu sweet sebab dah join segmen Fara so Fara akan cuba buat review tentang semua blog yang join contest ni, Inshaallah nanti mana tau boleh naikkan trafic dan followers korang ;) I love you all.

NB! Perhatian kepada para pemenang sila emelkan alamat anda ke emel Fara :  bungatoy@gmail.com 

Dinner Bersama Keluarga Si Dia di Bagan Lalang

Hi Assalamualaikum semua dan selamat petang. Dah 3 hari Fara demam ni tak sempat nak blogwalking kat blog kawan2. Inshaallah lepas dah sihat nanti Fara akan kembali menjejak anda semua. Hehe. 

Semalam, 8 Ogos 2015 Fara sekali lagi dapat peluang makan bersama dengan keluarga si dia. Tapi kali ni kami dinner kat luar pulak, di Bagan Lalang. Tak sangka plak planning ni betul2 terjadi sebab dah lama dia plan nak ajak Fara makan2 sana sebab dia minat sangat kat sotong celup tepung kat situ. Hihi.

Hehe macam biasa la selfie sokmo. Ni sementara tunggu Ikhwan datang rumah, kesian dia trapped dalam jam.

Teehee padan muka awak sape suruh taknak buat muka cute dalam gambar kan saya dah upload yang ni.


Sebahagian dari makanan kitorang malam tu


Perjalanan dari KL ke sana almost 2 jam sebab lalu jalan jauh sikit kot pasal semalam jalan yang biasa tu tutup. Sampai2 kat sana dalam pukul 8.40 malam,emak, abang , kakak dan keluarga diorang pun datang sekali. Huhu. Gugup sebenarnya tapi tak dapat nak express the feeling sangat sebabnya Fara sejak dari dalam kereta lagi dah sesak nafas and nausea. 

Sampai je kat meja hari pulak hujan, aduhai angin punya la kuat. Tergolek2 cawan kat atas meja. Tengok pulak gelagat sekumpulan Indian kat meja sebelah terjerit2 diorang kena tempias hujan. Kesian. Huhu. Dalam 15 min camtu pas hujan reda baru kitorang start makan. Nyum3. Macam2 diorang order untuk raikan Fara dan ibu Fara. Ada siakap steam, kerang bakar, sotong dan udang celup tepung, pari bakar and the most special pepahat yang Fara tak pernah makan before this. Hihi. Thanks so much pada dia dan keluarga. Inshaallah one day Fara punya turn plak belanja diorang.

Pas makan tu tak disangka2 Fara tiba2 sesak nafas  and almost pitam kat sana. Adui. Dalam sakit tu actually Fara malu gila sebab rasa macam entah apa2 je tiba2 nak pengsan kat restoran tu. Nasib baik lah diorang semua baik. Ikhwan pon tolong belikan panadol dengan minyak angin. 

Fara tak tau la kenapa pitam camtu, ada banyak hipotesis Fara nak buat tapi belum ada conclusion. Either sebab Fara dah memang demam dan selesema, ataupun sebab Fara sanggup tak makan dari pukul 10 pagi sampai 8 malam tu semata2 nak simpan perut untuk makan kat sana, ataupun Fara dah memang betul2 tak boleh kena angin laut yang kuat sangat tu. Hehe. Whatever it is I Love you so much.



Kenapa Kecantikan Itu Sangat Penting

Hi semua. Selamat pagi, rasanya sejak cuti summer ni memang kerap sangat Fara update entry ;) Ya lah bosan2 duk rumah tak ada buat apa, so Fara bukak blog je lah. Haha. Okay now nak share Fara punya pendapat tentang penjagaan kecantikan dan ketrampilan diri.

No, bukan nak review any product pun. Cuma nak bagitau kenapa menjaga kecantikan dan ketrampilan tu sangat penting. Kecantikan tu tak fokus pada pemakaian alat solek yang fancy, buat mata smokey eyes, ataupun buat contouring muka, tapi menyeluruh daripada hujung rambut sampai hujung kaki.


Penampilan haruslah dijaga bermula dari rambut yang didandan rapi, pemakaian tudung yang kemas, solekan yang sesuai dengan tona kulit dan usia, pakaian yang sesuai dengan acara, kasut yang selesa, kuku dan kulit yang bersih, bau badan yang wangi dan termasuk dengan cara berjalan, bertutur dan postur badan yang betul. 

1. Memberi keselesaan dan keyakinan pada diri

Ulasan yang paling basic, beauty leads to confidence. Keyakinan diri sangat penting dalam meningkatkan produktiviti diri. Dengan penampilan yang kemas dan menarik, semburan minyak wangi yang mempesona sudah tentu kita jadi lebih yakin dan bersemangat untuk ke kelas dan bekerja.

Lagi2 kalau kawan kita puji, "wah Fara nampak lain lah hari ni", "makin cantik la sekarang", ataupun "suka tengok awak pakai macam ni". Bila orang puji camtu mesti rasa bangga je kan. Alah bukan bangga yang tak elok tu, just rasa seronok la. Macam dihargai gitu. Siapa setuju angkat tangan!

2. Memberi keselesaan pada orang yang perlu berkomunikasi dengan kita.

Yes, affectionate beauty. Siapa jua yang tidak sukakan kecantikan? Tiada siapa kan? Sepanjang hari kita akan bertemu dan berurusan dengan sekurang2nya seorang insan lain, jadi penampilan diri perlu dijaga, especially bab bau badan dan juga nafas. Sometimes memang kita jenis rajin gosok gigi, tapi gaya pemakanan buatkan nafas dan badan kita sentiasa berbau.

Tips dia kita kena selalu prepare chewing gum atau gula2 pedas(minty) dalam beg atau poket, kalau rajin boleh beli Listerine botol kecil tu dan kumur2 especially selepas makan atau rasa2 nafas dah nak berbau tu. Hihi. Kalau bab bau badan, kena la selalu rajin guna deodorant dan sembur perfume sikit, takmau kuat2 sangat nanti menyakitkan hidung pulak.

 Jadi seorang manusia ni kita kena be considerate la, kena tahu setiap apa kita buat tu kadang2 akan memberi kesan pada orang lain, kalau kita rasa taknak kemas2 wangi2 cantik2 tu tak memberi kesan pada orang lain , kita silap. 

3. Kita sebagai duta kecil negara

Especially pada perantau macam Fara, bila kita bekerja atau belajar atau melancong sekalipun kat luar negara, kita dah jadi duta bagi negara kita. Setiap gerak geri perilaku kita akan reflect seluruh insan kat negara kita. So be prepared untuk tunjukkan good side of yours coz you are now an embassador. Bila lagi nak feeling2 model duta2 produk kan. Hihi.

 Okay kalau tak percaya, cuba tengok bangla kat negara kita, since kita dah jumpa ramai bangla yang berbau so kita assume semua orang dia macam tu, padahal ada je orang dia yang hensem2 wangi2.

Sometimes being a student kita malas nak siap cantik2 kemas2, kita mindset orang yang melawa tu sebab diorang nak tarik perhatian. Tetttt! Anda salah, diorang melawa sebab diorang tahu penjagaan diri tu penting sebab boleh mencerminkan seluruh komuniti.

4.  Meyakinkan orang untuk terima kita (hubungan dan pekerjaan)

Ahaa. Believe it or not, human is still human. Suka kan kecantikan, especially kalau korang pergi interview memang dinasihatkan untuk pakai proper, pakai cantik2 kemas2 sebab first impression tu sangat penting.

Pastu kalau bab bercintan tu dah sure2 lah orang nakkan yang cantik2 sebagai pasangan, memang beauty is subjective tapi kita still kena jaga kecantikan dan penampilan kita. Takkan mindset beauty is subjective sampai kita kuar dengan pakaian merebeh, badan berbau. Takmo camtu okay.

 Sama lah juga kalau dah kawin, still kena kekalkan momentum kecantikan kita tu supaya hubungan kekal abadi. Korang kan selalu tengok dalam drama2 yang mana suami curang dengan anak dara yang lagi muda lagi cantik. Sama la jugak kadang2 si isteri pun main kayu 3 jugak. Huhhhh..Jadinya sentiasa be prepared sentiasa be the most beautiful woman la in front of our spouse. Okay????




Orang Dewasa Sebagai Role Model Kanak-Kanak


Cewah, topik parenting pulak Fara nak update harini. Macam lah pernah ada experience jadi parent pun. Hihi. Actually walapun belum jadi ibu tapi dah lebih 7 tahun jadi seorang ibu saudara, jadi banyak jugak benda Fara pelajari, dari bab fizikal sampailah bab emosi kanak2.

 Kanak2 ni ibarat kain putih, kita sebagai penjaga diorang lah yang jadi tukang lukis corak pada kain tu. Kalau tengok mostly budak2 kecik sekarang mesti gila gadget, setakat nak bukak youtube tu apa lah sangat, kacang je bagi diorang, any games pun diorang pandai download sendiri. Tapi kita nak salahkan pada siapa kalau bukan diri kita, santai2 atas kerusi kita mesti duk main phone, scroll timeline Facebook la, Whatsapp la, jadi kanak2 pon sama terikut. 

Pastu semalam lawak sikit, pagi tu Fara mandi dalam pukul 8, tapi tak cuci rambut. Bila anak buah Fara yang 7 tahun tu wake up dia tengok Fara macam nak kuar, sebab dah pakai baju cantik2, tapi rambut dengan muka macam tak mandi. Dia tanya lah, teh dah mandi ke belum kenapa rambut macam tak cantik je. Fara cakap lah dah mandi, pastu dia mungkin confuse ingat Fara betul2 tak mandi kot, pastu dia punya lah ikut, sampai ke maghrib dia taknak mandi, last2 Fara paksa jugak dia mandi, and dia just mandi badan je. Dia kata nak buat macam makteh jugak. Adehhh. 

Jadi nak suruh dia wangi punya pasal, Fara terpaksa mandi malam tu cuci rambut syampu2 bagai, pastu tunjuk kat dia. Pastu baru lah dia mandi rambut dan syampu jugak. Kelakar pulak kalau teringat. Jadi moralnya, setiap apa yang kita buat, budak2 memang akan ikut, especially kalau diorang sayangkan kita. Jadi kita kena buat benda2 baik kalau nak diorang pun jadi baik. :)


Ni haa si kecik yang nak tiru makteh tak mandi rambut. Huhu. Tadi dia ada jamuan raya kat sekolah, malam tadi makteh dah tolong buatkan puding karamel tapi tunjuk kat dia tadi dia kata macam tak sedap je kuih tu. So ibu dia buatkan kek coklat. Tapi bila bawak kawan2 pulak duk buli , dicampaknya bekal kek tu ke lantai. Aduhai. Sedih nya. Siapa lah mak ayah budak yang membuli tu, baru darjah 1 dah gengster. Siap dia, minggu depan Fara nak serang dia kat sekolah. Confirm nangis. Muahaha. 

Still In Raya Mood

Hello, walaupun hari ni dah masuk syawal ke 14 tapi mood raya still menyala. Mungkin sebab minggu pertama raya tak berapa meriah. Ye lah balik kampung cuma 2 hari saja pastu kena balik KL dah sebab akak dah kena kerja raya ke3 tu. Nak update sket aktiviti Fara sepanjang minggu kedua raya ni. Macam biasa kalau cuti sem Fara memang lepak rumah je jaga anak buah Fara yang umur 6 tahun tu. 

Bangun pagi dalam pukul 7 Fara akan masakkan sarapan untuk ibu, adik dan anak buah. Pas dah breakfast tergolek2 lah Fara atas sofa or atas katil mengadap enpon. Punya lah bosan sebab Fara memang "patah kaki" sebab tak tau drive, tak tau bawak motor, naik public transport pulak Fara takut. Yang Fara tau cuma jalan kaki je tapi ibu pulak tak kasi Fara jalan sorang2. Haha. 

Okay minggu ni macam kurang bosan sebab akak kerap jugak bawak kuar, jalan2 kat Tesco je pon tapi okay la tak la tersumbat sangat. Pastu dua hari lepas kitorang pergi makan kat Subang, tapi terkena restoran tak sedap la pulak. Memang rasa dia Nauzubillah tak pernah jumpa kedai yang tak sedap macam tu. Hahaha. Order tomyam rasa asam pedas tu pun lada tak masak. Agak2 lah kalau tak reti masak jangan meniaga okay. 


Waited for 40 mins for food and almost cried for the bad taste.

Semalam pulak Fara dengan dua orang akak pergi pasaraya beli barang untuk buat satay. Banyak ayam dia beli berkilo2 hihihi. Otw balik rumah tu akak bawak gi uptown Damansara sebab Fara dah lama mengidam Yong Tau Foo. Craving satisfied walaupun kuah nya extra pedas which is I don't like. Pastu environment yang ramai orang yang buatkan Fara jadi lemas dan jugak kehadiran jantan2 tak guna yang suka hisap vape di khalayak ramai. Sorry to say but I think those who smoke in public is rude. Dah la asap berkebuk2 macam ekzos lori. Massive turn off! 

Got lots of choices, from fishballs, sausages to  brocolli and kangkung. 


Nyum2 total ni Rm27. Not bad lah kot tapi sos dia pedas sangat lah. Tsskkkkkk... 

Okay pas dah balik kitorang mulakan operasi membuat satay dimulakan dengan cuci ayam dan daging, pastu potong , pastu perap pastu cucuk satay sampai tangan Fara habis kuning dek kesan kunyit tu. Tido malam tadi pun pukul 3.30 pagi camtu. 

Uwargghhhhh... pastu pukul 8 pagi dah kena bakar. Teruskan operasi membakar sampai pedih2 mata. Sob3. Begitulah pengorbanan seorang peniaga satay. Actually satay tu untuk jamuan office akak, Fara just tolong dia buat je. Total dalam 350 cucuk beserta kuah kacang, timun, bawang dan nasi himpit. Yang selebihnya tu buat makan kami kat rumah. 

During the cucuk mencucuk process

Okay itu saja nak story, camne dengan korang punye minggu ke dua raya. Still meriah ataupun korang dah tak dalam mood dah?Kongsi2 lah kat ruangan komen tu ya ;) 

Malwarebytes The Best Anti-Malware

Hello, Assalamualaikum. Baru-baru ni Fara ada cuba download minus one lagu raya, tiba2 dia download sekali macam2 unwanted apps. Walaupun Fara dah buat "add or remove program" tu beberapa kali tapi apps tu still tiba2 akan terinstall sendiri. Jadi Fara suspek mesti ada telur atau sarang dia kat mana2 folder. Fara cuba cari2 sendiri, try delete folder2 yang nampak macam berkaitan dekat System Reserved (C:) but still apps pelik2 tu akan automatically installed. Bengang. So, tadi Fara cuba tengok kat Youtube cara nak remove benda2 alah macam virus bongoks ni. So, mat saleh tu ajar lah suruh download satu apps nama dia MALWAREBYTES (https://www.malwarebytes.org/) .

 Aplikasi Malwarebytes ni ada dua version, trial dengan premium, of course la kita klik yang trial tu kan. Hehe. Barang free siapa tak suka **sengih2 miang.  Hehe.
Okay so Fara nak tunjuk camne nak download dan guna apps ni.  Kalau ikut video youtube tu dia suruh bukak http://gamesoutthewazoo.com/ dulu pastu baru cari link untuk download Malwarebytes ni, untuk jimatkan masa bukak terus je link  https://www.malwarebytes.org/ tu alang2 dah tau kan. 


1. Bila dah klik https://www.malwarebytes.org/ korang akan jumpa interface macam ni lah, just tekan  download free version tu. 
 

2. Nanti lepas dah run dan install, korang tekan laa accept ke apa bla3 sampai lah korang dapat bukak apps dia. Kat situ nanti dia akan suruh kita update apps ni, nanti korang leh lah update, sekejap je proses update tu. Lepas dah update dah boleh tekan butang scan. Scan ni memang take time sangat, macam Fara tadi almost 40 minit baru complete semua scan, so pastikan korang ada bateri la masa nak scan laptop korang k. Sambil2 scan tu kita boleh tengok folder apa yang sebenarnya infected. Tengok macam Fara ni, patut lah teruk sangat rasa laptop ni, walaupun laju tapi infected files sampai 1000 lebih. >__<


3. Dah siap scan dia bagi list infected files sekali dengan dia punya problem dan location, mostly memang potentially unwanted program, tapi Fara memang nak get rid semua, buang semua. Hehe.  So tekan je remove selected tu. 



4. Tekan kat tab Quarantine tu korang akan jumpa balik list-list tadi, dan boleh pilih2 mana yang korang nak delete atau nak restore. Fara yang gelojoh ni terus tekan delete all je. Hehe. Dalam masa 2 saat je semua tu dah hilang.


5. Lepas dah settle delete semua unwanted files or program tu, akan kuar pop up suruh restart laptop, so just klik yes and laptop kita akan direstart. Itu saja. 

Happy sangat dapat buang semua virus-virus benci tu. Harap2 dia tak timbul balik la nanti. Korang should try tau, sebab kita kan selalu guna internet, selalu download macam2 lagu la , video la, memang senang sangat virus nak melekat dalam laptop. Lagi satu best sebab apps ni free, ringan dan easy to use. 

Beraya Di Rumah Bakal Mertua

"Tidak pernah kurasa perasaan yang begini, tulus ku mencintaimu,
Semua tentang dirimu telah merubah hidup ini penuh dengan senyuman"

Hihi. Jiwang tak lagu Fara nyanyi ni. Sebenarnya masih dalam mood berbunga2 sebab baru2 ni berpeluang beraya di rumah bakal mertua Fara. Alhamdulillah walaupun kali pertama Fara bertemu keluarga dia, tapi rasa memang okay dan serasi. Rasa selesa walaupun in person memang Fara ni sangat pemalu dan gemuruh sikit. 

Thanks so much my love sebab dah prepare, sanggup masak macam2 lauk ada rendang ayam, nasi putih, laksa. Pastu yang paling best awak buat kan tempoyak untuk saya sampai saya makan nasi dua pinggan semalam. First time saya makan tempoyak yang macam awak buat tu. Nyum3. Sorry sebab girl awak kuat makan. Thanks sebab awak sanggup tak tidur untuk masak semua lauk2 tu, pastu awak mesti takut saya tak suka masakan awak kan sebab selera kita selalu tak sama, saya tak tahan pedas, tapi awak suka pedas. Obviously awak memang lulus untuk jadi tukang masak hatiku sebab awak berjaya masak tak pedas semalam, hehehe. Hihi. Pandai sangat awak masak, saya bangga.

Pastu nak thanks sebab awak gigih lagi hantar saya balik KL walaupun saya tahu awak dah letih, pastu takde buat reaksi macam awak letih pun, sebaliknya saya yang duk menguap2 lam kereta nganga besar2 macam badak air. Woooo. Otw balik tu awak bawak saya makan McDonalds lagi sebab saya mengidam sangat nak makan GCB. Burger yang sama saya makan masa kita first time keluar. Pastu tapau kan Happy Meal untuk anak2 buah saya yang tak abes2 call suruh saya balik cepat. Haha.

Terima kasih yang tak terhingga juga buat keluarga awak sebab turut serta siapkan juadah dan bagi layanan terbaik untuk saya dan keluarga.  Akhir kata terima kasih kerana terima kehadiran saya dalam hidup awak dan hargai saya seadanya.
Love you and your family <3


Benarkah Air Dicincang Takkan Putus?


Pepatah mengatakan air dicincang takkan putus, seutuh molekul-molekul air, begitu lah jua utuhnya hubungan persaudaraan dan kekeluargaan. Keluarga, adik-beradik, insan-insan pertama yang kita kenali sejak dari kelahiran kita. Insan yang paling akrab, paling memahami diri kita, mengetahui segala kelebihan dan kelemahan kita, insan yang menerima kita di saat susah ataupun senang. Antara hubungan cinta yang paling azali dalam hidup kita. Tapi mampukah kita mengekalkan momentum cinta dalam keluarga? Humm.Semakin menginjak dewasa, bila semakin ramai orang asing yang kita kenal, kita semakin kurang akrab dengan keluarga. Lebih-lebih lagi bila kita dah dewasa dan berjaya, kita mula lupa membalas jasa keluarga kita dan ibu bapa. Humm. Terutama sekali dalam urusan cinta, haha. Bak lirik lagu apa entah, "hilang keluarga, hilang saudara".... Duhhh! 

Tega kita buang keluarga yang dah lama bersama kita demi insan yang baru sahaja muncul dalam hidup kita dan belum tentu lagi ikhlas menerima kita tatkala kita dah tumbang dan tak berada di atas? Sekuat mana pun cinta kita pada orang asing, jangan melupakan keluarga kita, jangan putuskan hubungan kekeluargaan. Pesanan buat diri sendiri juga, kalau dah berjaya jangan berfikir untuk menyenangkan orang lain di tempat pertama, utamakan keluarga, mereka yang sentiasa bersusah untuk jadikan kita berjaya. Pendek kata, jangan sombong bila dah berjaya. 

p/s : Bosan juga cuti lama2 tapi tak kuar sangat sebab tak reti drive sendiri. Hehe. 

Selamat Hari Raya

Hi assalamualaikum kawan2 semua. Its been awhile since my last update, sehari sebelum Fara fly back to Malaysia. Heee. Alhamdulillah Fara selamat sampai Rabu lepas walaupun terlewat few hours dari ETA. Dah almost seminggu sampai Malaysia tapi sebab busy dengan raya so Fara memang tak sempat nak update blog ni. Dah la awal2 sampai tu kena deal dengan jet lag lagi. Uwaa nasib baik sekarang dah okay.

Nak ucapkan thank you so much dekat kawan2 yang sudi singgah blog Fara walaupun Fara tak dapat visit blog korang. Geram dengan internet Malaysia ni. Rm38 untuk 1.5 gb ke 2gb je. Kat sana lebih kurang Rm20 6gb,  rm70 50gb. Hahaha. Craziness. Tapi takpe,Malaysia oh tanah air ku kan. Just deal with it. Ye dok???

Lastly nak ucapkan Selamat hari raya aidilfitri kat kawan2 fara. Semoga hari raya kali ni korang lebih ceria dan hubungan dengan saudara mara and kawan2 akan makin erat terjalin. Nak mintak maaf andai sepanjang jadi blogger ni ada entri2 yang melampau atau ada kata2 kesat yang Fara lontarkan. Hehe. Sama2 kita memaafi okay.



Sehari before raya time nak shopping baju raya

my sister

fara lah ni


My ibu


My abah


Anak buah 
Nah gambar2 raya dari Fara. 

Malaysia Here I Come

Hi, assalamualaikum semua. Just nak mintak korang doakan perjalan Fara selamat ya ;) Muah see you in Malayziaaa. 

4 Sebab Kenapa Masih Single


Hi, kali ni Fara nak bincang topik cinta. Kalau ikut zaman sekarang yang serba canggih teknologi hujung jari ni memang sangat mudah untuk kita berkenalan dengan sesiapa saja, tapi kenapa masih ramai lelaki atau perempuan yang kahwin lambat. So, first sekali reason paling abadi memang lah sebab tu ketentuan dari Allah S.W.T juga. Tapi tak salah juga kalau ktia berusaha nak mencari kan? Hihi. Actually Fara tulis ni bukan lah sebab Fara nak kawin, apatah lagi pernah ada pengalaman kahwin, tidak sama sekali, I masih bujang okay? Cuma Fara ada ramai kawan dari pelbagai golongan umur, ramai yang belum kahwin lagi, jadi masa kitorang sembang, Fara dapat la buat kesimpulan sikit2 macam kat bawah ni. Baca okay? :)

1. Anggap pasangan sebagai bebanan
Ni memang antara alasan paling tepat especially orang2 moden sekarang. Diorang rasa ada pasangan tu akan bagi tekanan dan beri beban pada mereka. Ya lah, nak kena jaga perasaan orang, kan susah pastu nak kena sara isteri pula, kalau ada anak nanti nak cari duit lebih nak tanggung anak pula. Jadi diorang end up nak kumpul duit banyak2 dulu, happy2 enjoy diri sendiri dulu pastu baru start nak cari pasangan. Pastu kan ada yang tak serius dalam cinta, diorang mindset yang bercinta ni lama2 putus jugak, baik takyah sayang lebih2. Tapi Fara nak tanya, dah kalau korang rasa korang confirm putus, so kenapa korang bercinta? Pelik. Bahaya bila kita dah meningkat usia, dah tak ramai orang sebaya kita yang bujang macam kita, so end up kawin dengan orang lagi muda la. Hehe. But if you don't mind, it should be no problem ;) 

2. Terpengaruh dengan pengalaman pahit orang lain
Spesis paranoid memang telah wujud di muka bumi sejak 120 juta tahun dahulu dan masih hidup sehingga kini. Hehe, spesis tu adalah manusia lah. Kadang2 kita terlalu takut sampai tak berani nak mulakan sesuatu. Ada antara kita yang takut nak kawin sebab takut kalau bercerai. Well, kalau takut dilambung ombak jangan berumah di tepi pantai. Ada kaitan ke eh? Ok sebenarnya tak de benda kat dunia ni yang smooth dan mudah, lagi2 kalau bab kawin. Memang perlu banyak pengorbanan,tolak ansur, memahami antara satu sama lain, so yang perlu ditakuti sekarang bukan penceraian tu tapi sikap kita. Selagi sikap kita yang keras kepala, takde tanggungjawab pada diri sendiri dan tak peka pada orang sekeliling selagi tu la benda2 buruk selepas nikah tu akan berlaku. Jadi, sama2 kita beringat untuk jadi lagi baik okay? 

3. Mindset perkahwinan sebagai medium menumpang/ berkongsi kekayaan
Ni mungkin bukan semua orang la, tapi mostly kot macam gini. Jenis nak cari yang sama taraf (konon). Anak datuk kawin dengan anak datuk, kerja besar kawin dengan orang kerja besar, drama melayu sangat korang ni eh? Haha. Tapi kalau dah jodoh memang lah kan, cuma kalau ada yang jenis mindset nak kawin mesti dengan lelaki yang kaya, yang mampu sara keluarga sampai tujuh keturunan tu , harap2 korang bertaubat lah sebab harta tak bawak masuk kubur. Haha, kasarnya bahasa aku. But seriously, sebab benda ni terjadi kat keluarga sendiri, mula2 bercinta bagai nak rak, siap bertunang, pastu tiba2 keluarga ubah fikiran suruh kahwin anak dia dengan orang kerja kerajaan. Apakah??? Fara tak tau lah apa yang ada dalam fikiran pakcik makcik or even anak dia sendiri sampai bagi alasan macam tu. Sepatutnya bersyukur sangat2 sebab ada orang sudi terima anak kita sebagai isteri, lagi2 zaman moden ni, tak ramai yang still jaga batas2 kan. So, elok lah kalau anak kita tu nak kawin cepat. 

4. Tak dapat lupakan bekas kekasih
Kes kronik ni selalu terjadi kat kaum adam la, lelaki kan kalau dah sayang orang tu memang dia sayang betul2. Berbeza dengan perempuan, perempuan ni hati cepat sangat berubah termasuk lah Fara sendiri. Tapi kadang2 Fara kesian jugak dekat lelaki macam ni, sanggup tak kawin sebab setia padahal bekas kekasih dia tu dah siap nikah kawin ada anak sampai 3 orang. Kuat kuasa cinta tu kan bagi lelaki. But please please please, kalau ada among reader kat sini yang jenis cinta mati, korang tolong la jangan seksa diri. Fara tak faham langsung sikap korang macam ni, kenapa seksa diri pada orang yang tak hargai cinta kita tu. Penantian yang korang buat tu sangat la sia2, sebab dia dah jadi hak orang lain pun. Apa salahnya, buka hati tu untuk orang lain, or even tak bercinta sama macam dulu, tapi sekurang2 nya ada teman, lama2 mesti kita sayang jugak dekat orang baru tu.  Hidup ni kita kena adapt dengan benda baru, kalau kita tak boleh carry on jugak, at least fikir untuk diri kita, sampai bila nak terus meratapi kekasih lama yang dah buat tahik kat kita. 

Apa2 pun semua berbalik pada ketentuan dari dia jugak kan. Tapi kita kena check jugak diri kita, kat mana salah kita sebab kalau kita tak kawin nanti sunyi lah. Masa muda mudi 20an 30an ni mungkin kita rasa seronok hidup single, tak banyak tekanan, jimat duit, tak dikongkong, tapi bayangkan bila dah makin tua, bila jiwa kita mulai makin sensitif, masa tu confirm2 kita rasa sedih dan menyesal tak mulakan langkah pertama ni. :)

Terlalu Penat Punca Doktor Kemalangan Maut


Hi, selamat petang. Tadi masa Fara scroll Facebook, terbaca status dari senior Fara yang sekarang ni dah jadi HO. Tertarik dengan status dia sebab ada kaitan dengan seorang HO dan seorang MO yang meninggal kemalangan lepas pulang dari oncall. Dikatakan punca kemalangan sebab terlalu penat. Ulasan dari Menteri Kesihatan seperti petikan dari akhbar Sinar Harian ni seperti tak relevan. Fara nak share apa yang Dr. Ahmed senior Fara ni tulis. Serius rasa macam takut nak hadapi zaman bekerja, tapi harap2 semuanya dipermudahkan. 

"Walaupun ianya berita tahun lepas, namun, hingga kelmarin dalam tahun ini, sudah ada 2 orang doktor (seorang House Officer & seorang Medical Officer) yang meninggal dunia akibat kemalangan selepas oncall (kerja >24 jam secara berterusan)

Inilah hakikatnya, pekerjaan yang seringkali dicaci dihina oleh semua orang.
1. Doktor lembap
2. Doktor tak ada perasaan
3. Doktor tak pandai mengutamakan pesakit demam berbanding pesakit kemalangan.
4. Doktor sombong
5. Doktor tidur saja tau
6. Doktor dibayar gaji buta.

Bukan nak komen itu sahaja, tapi boleh kata sebenarnya gaji doktor sekarang sudah tidaklah lumayan mana. Hanya mampu untuk menyara keluarga cukup makan sahaja.

Kami bekerja seminggu seperti berikut:
Hari biasa: 7pagi-6/7malam
Hari minggu: 7pagi-12/1ptg
Bertugas oncall: 1-2kali seminggu (bergantung pada bilangan doktor yang ada dihospital)
Jadinya, bilangan jam kami bertugas seminggu seperti berikut:
Tiada oncall: 65-75jam seminggu
1 kali oncall: 78-83jam seminggu
2 kali oncall: 81-86jam seminggu

Gaji kami? RM4200 sebulan. Agaknya berapa sahaja gaji kami sejam?
Kira2, dalam RM48-58/jam

Saya pernah bekerja sebagai seorang guru ganti disekolah rendah. Gajinya biasa-biasa sahaja. RM1800/bulan. Kerjanya lebih kurang 45jam seminggu (jika ditambah meeting, ataupun kokurikulum, ataupun aktiviti lain). Gaji sejam lebih kurang RM40-45/jam.
Tapi, mampu tunaikan hak diri untuk mandi, ke tandas (hajat kecil dan besar), makan tepat pada waktunya, dan lain-lain.

Gaji doktor lebih lumayan??
Fikir-fikirkanlah..

Kami bersengkang mata menahan tidur semata-mata untuk merawat ibu, bapa, anak-anak anda. 
Kami menahan lapar dahaga semata-mata untuk merawat ibu, bapa, anak-anak anda.
Kami menahan kencing, berak semata-mata untuk merawat ibu, bapa, anak-anak anda.

Kami tak sahur langsung..
Kami berbuka puasa jam 1pagi..
Kami tak mandi..
Kami tak jumpa anak-anak kami..
Kami tak bercuti hari raya..
'Percutian' Hari Raya kami hanya di hospital, di wad-wad..
Semata-mata untuk merawat ibu, bapa, anak-anak anda.

Bukan mahu mengungkit, tidak sama sekali! Bahkan inilah jalan yang telah kami pilih! Kami sudah tahu, andainya menjebakkan diri dalam kancah dunia perubatan, sudah tentu semua ini berlaku..
Tapi, kami tetap cekalkan hati untuk berada dalam dalam dunia ini.

Jadi, adakah kami makan gaji buta?
Apakah kamu merasa pengorbanan kami?

Kami juga manusia biasa.
Kami ada hati.
Kami ada keluarga.
Kami bukan SUPERMAN"


Hijab Style Looks

Despite the fact that wearing hijab is an obligation for all Muslimahs, hijab also symbolizes beauty, confidence and obedience. And trust me by the way you style your hijab, it can reveal your true personality. Here are 3 hijab style looks that you can try out especially during this coming Hari Raya and also for your daily style. Being a modern and busy woman, the fancy tedious hijab style is no longer practical, we tend to wear something simple and easy-to-wear. I hope my recommendation below will help you :) 


1.Simple Two Loop

Try this simple two loop wrap hijab if  you love wearing shawls in your own creative style. The two loop hijab is easy to wear and flaunt from day to night. By making one end of the shawl shorter than the other, wrap the longer end twice around your head and you are set to go. Don't forget to use shawl that suits your skin tone and matches the color of your dress.


2.    Sarung style
 The sarung hijabs are already sewn in place for women to easily slip it on their head. Choose from the various sarung style patterns available in the market and show it off around town. This effortless hijab style is the best option for busy working women who do not have enough time for themselves and for women who love simplicity. You can affix your hijab with a pair of beautifully designed brooches on your shoulders to give a touch of luxury. 


3.    Instant shawl
Easy peasy instant shawls have become the new fashion piece for the modern hijabistas. Thanks to instant shawl, just wear it and count 1,2,3, you are now good to go! Your life saver especially when you are running out of time for some occasions, and good for someone who does not really have good skill in styling their hijab. ***High five

Seminggu lagi uolls!

Hi, Assalamualaikum semua. Lama tak update blog Fara ni, maklum lah busy final exam. Hehe. Tadi dah abes satu paper, Alhamdulillah semua berjalan lancar je, tinggal lagi 2 papers, nak kena buat betul2. Doakan Fara selalu ya? :) Okay, actually memang jasad Fara je still ada kat negara asing ni, roh dah lama balik Malaysia. Seriously, mata ni asyik terbayang2 jalan raya kat Malaysia, bayang semua benda yang ada kat sana. Aduhai, memang seksa dalam menuntut ilmu ni kan. Tapi still syukur sebab raya pertama masih boleh beraya di kampung halaman. 

Kadang2 rasa tak percaya je Fara sekarang jauh beribu2 batu dari family, dari tanah air. Memang stress kalau fikir, jam tu nak kena study untuk final, jam tu nak puasa, pastu perasaan rindu lagi. Bercampur baur semua. Hopefully, everything's going well. Fara serius dah lembik gila, duk mengadap buku, duduk atas kerusi study yang 100% kayu tu, sakit gila montot. Haha. Jadi lastly, pada adik2 mana yang teringin nak belajar jauh2, silalah pikir dua puluh ratus kali dulu ya. Kalau tak jadi macam akak Fara ni lah. Nak nangis pun tak guna, nak tak nak kena telan jugak, semua untuk masa depan kita juga ye dak. Terima kasih kepada semua yang memberi sokongan pada Fara ya. Appreciate much!

Tak sabar nak jumpa anak buah Fara yang dua orang ni. Cuma gambar, video dan voice note kat Whatsapp jadi pengubat rindu. Diorang dah la kuat berceloteh. Meh dengar. Video ni masa dekat KLIA, family Fara anta Fara kat airport.
                    

Exam Mode Activated

Hello semua. So sorry, I've been very busy since last week and akan berterusan sampai 13th July ni. Final exam start on 6th July. Please doakan Fara ya. Ada 3 papers this semester, Microbiology, Hygiene and Russian language. Sorry sebab tak dapat blogwalking kat blog korang and reply comment2 korang, promise lepas dah balik Malaysia nanti Fara akan sambung blogging semula. 14th July Fara fly balik dan Inshaallah sampai Klia pada 15 July tengahari . Doakan semuanya selamat dan berjalan lancar ya. Love you all <3  

Makanan Tradisi Masyarakat Russia

Hi, Assalamualaikum, selamat petang semua. Sambil Fara tunggu waktu berbuka ni, Fara nak berkongsi tentang jenis2 makanan yang terdapat di Russia. Makanan kat sini memang mostly unik dan rasa makanan tu tak seperti yang kita semua bayangkan dari rupa bentuk dia. Hehe. Okay, sebelum tu nak cerita yang orang Russia ni jenis tak makan satu makanan tu dalam kuantiti yang banyak, tapi sekali makan diorang akan makan macam2 jenis makanan. Contohnya, setiap kali makan mesti ada satu sup, satu roti, satu salad, satu kek, lebih kurang camtu la. Dan kat sini diorang tak suka makan lewat2 malam berat2 macam orang kita, restoran , kedai mamak bukak 24 hours (that's why I love Malaysia because we don't have rule haha).  Tapi satu je lah masalah orang Russia, mungkin omputeh negara lain pun sama kot, diorang kuat minum sangat. Kalau naik flight dapat seat sebelah diorang memang kalau kira lebih 5 kali diorang mintak beer dari stewardess. Minum alkohol ni tak bagus tau , sebab tu Islam pun larang, macam2 penyakit datang nanti. Okay Fara mulakan ya :) 

1. Borscht 

So, ni lah rupa borscht tu, (sebutan dia borsh) Kira macam sup sayur la, main ingredient dia Beetroot iaitu sejenis ubi yang warna merah purple. Pastu yang putih tu rasanya mayonis ataupun sourcream. Not bad lah rasa dia, some sort of healthy food. 

2. Salad Seld (herring)
Yang pertama ni diorang panggil Salad "Seld" yang bermaksud ikan seld (herring fish). Ikan ni mentah2 je dia cincang halus2, campur dengan beetroot, cheese, and mayonis . 

3. Salad Mimoza

Yang ni salad mimoza, dia campur ikan ngan carrot kot, pastu ada cheese dan telur rebus.

4. Salad Olivie


Ni salad tradisi orang dia, selalu dimasak waktu perayaan diorang, dalam ni ad potato, carrot, kacang peas kot pastu dia letak daging takpun sosej. Sementara tunggu detik tahun baru tu masing2 berkumpul kat meja dan makan salad ni dan ada lagi juadah2 lain.


5. Meat Jelly


This one the most disturbing food yang pernah Fara tengok kot. Haha. Bayangkan sup daging kita campur jelly dan jadi macam agar2. Selalu diorang masak masa festival New Year dan Christmas .

6. Blini  (pancake) 


Blini ni makanan yang famous dan sedap la kat sini, kiranya pancake/lempeng atau crepe. Macam2 perisa boleh letak, daripada jem strawberry, chocolate, nuttela, hingga lah isi salmon dengan sos dan jugak telur salmon macam kat gambar kat atas ni.

6. Kotleti 

Kotleti ataupun lebih kurang homemade burger ni ada macam2 jenis, sebenarnya tak pernah makan pon benda ni. Haha, tapi ni makanan favourite diorang kalau dinner.

7. Cheburek


Cheburek ni kalau tengok bentuk memang lebih kurang dengan karipap kan, tapi saiz giant. Dalam dia ada inti daging and ayam, rasa dia lebih kurang macam karipap sambal ikan kalau kat Malaysia.

8. Pelmeni (dumplings) 



Pelmeni kat sini ada macam2 perisa, daripada mushroom, potato, seafood , ayam, daging , ada jugak buah buahan seperti raspberry, blueberry and cherry

Ada macam2 jenis makanan lagi tau kawan2, korang boleh lah google cari Russian food kot2 nak try resepi dia kan. Fara sebenarnya tak berapa minat la menu2 diorang, prefer masakan Malaysia lagi la. 
Malaysia oh syurga makanan. Hihi





Wishlist Benda Nak Buat Bila Balik Malaysia

Hi, Assalamualaikum semua. Pagi ni housemate Fara dah balik Malaysia dah, jealous much. Fara punya batch ni lain sikit sebab kitorang start semester in Winter , so cuti summer kitorang pendek. Diorang pulak summer batch, so cuti summer diorang panjang. Tapi takpe, masanya akan tiba nanti, kitorang pun akan balik, tapi kena menghitung hari lagi la, 23 hari lagi. Wuhoo. Lagi nervous sebab nak exam 3 papers final ni. Harap2 dapat skor the bomb la. Amin. Okay, nak senarai list benda nak buat masa kat Malaysia nanti. Tak interesting sangat pun, sebab Fara bukan kaki merayap. 

1. Sampai2 je kat Malaysia, nak pergi bazaarRamadhan, since Fara sampai pun 2 hari sebelum raya 
2. Nak beli baju raya (belum ada lagi untuk tahun ni) 
3. Balik kampung kat Kemaman
4. Nak naik kereta baru abah LOL
5. Nak jumpa buah hati dan keluarga dia
6. Nak makan makanan Malaysia
                






                                       

Oh my god, how I miss all those delicious food. And tak lupa juga nak lepak kedai mamak makan nasi kandar or roti canai. Nyum3. See you in 23 days
(Gambar sumber dari Google)