Eugene Onegin

Hello, korang pernah dengar pasal Aleksandr Pushkin tak? The greatest Russian poet and author. Sasterawan Russia yang dikenang hingga kini. One of his famous novel was Eugene Onegin. Novel ni sangat menarik sebab Pushkin tulis novel pertama dalam bentuk puisi. Novel cinta yang mana hero diberi nama Eugene Onegin dan heroin bernama Tatiyana. Tadi waktu kelas Bahasa Russia, lecturer tayang movie ni tapi American movie la. Kitorang tonton versi dubbing in Russian, better dari English version sebab ayat2 yang original digunakan. So, nak cerita sikit pasal kisah Onegin ni. Heheh

 Pushkin seorang aristokrat yang berpewatakan ego dan tak mahu mengakui cinta dia terhadap Tatiyana. Kisah bermula bila pakcik Onegin meninggal dunia dan dia wariskan harta dan sebuah rumah yang besar di kampung kepada Onegin. Di rumah besar tu ada library, Tatiyana selalu pinjam buku di library rumah pakcik tu. Bila Onegin pindah ke sana, diorang bertemu dan saling jatuh hati. Tatiyana seorang gadis yang suka membaca, berimaginasi tinggi, jiwa romantik dan cintakan Onegin, jadi dia tulis surat cinta pada Onegin dan menanti jawapan balas dari Onegin. Sehingga suatu hari Onegin datang ke majlis hari lahir Tatiyana, mereka bertemu dan Onegin menolak cinta Tatiyana. Antara ayat yang Onegin lafazkan, "I'm not created for love, and I'm not created for marriage". Dan seterusnya..... 

Korang boleh tengok movie Eugene Onegin versi English kat link ni

http://www.veoh.com/watch/v3744588dZ3wsTT?h1=Onegin

Kylie Jenner lips tutorial (personal preference)

Hello semua! Sekarang tengah hangat trend bibir mungil ala2 Kylie Jenner kan. ;) So Fara nak kongsi tips nak dapatkan bibir yang penuh dan mungil. 


Langkah 1. Scrub dan exfoliate bibir 

  • Sapukan lip balm pada bibir
  • Pastu, buat campuran gula dan sedikit olive oil. Lumur pada bibir tu. Gosok perlahan2 di seluruh bibir. Teruskan kira2 60 saat.
  • Ambik tisu bersih atau tuala bersih, rendamkan dalam air suam dan perlahan2 bersihkan sisa2 scrub campuran gula tadi tu.
Kebaikan scrub ni adalah kita dapat buang kulit2 kering di bibir dan melembutkan bibir :)  Boleh buat seminggu sekali atau dua kali. 

Langkah 2. Mulakan solekan dengan lip liner

Untuk dapatkan bibir yang kelihatan penuh, penggunaan lip liner ( pensel bibir) sangat diperlukan. 
Warna yang digunakan adalah warna2 lembut , nude dan mauve. So, secret recipe di sini adalah, sebelum mulakan solekan bibir, sapukan sedikit bronzer (atau boleh guna eyeshadow warna dark brown di bibir bawah(tapi bukan pada bibir ya, sapu di bawah bibir bawah di bahagian tengah) Nanti korang akan nampak hasil 3 dimensi bibir yang mungil. 

Mulakan melukis bibir mula dari bibir bawah. Kalau bibir anda nipis, boleh la lukis luar sikit dari kawasan bibir asal, kalau bibir dah semulajadi tebal, sila lukis di atas garisan bibir sedia ada. Pastu penuhkan seluruh bibir dengan lip liner.

Langkah 3. Guna lipstick warna nude/mauve

Dah pilih warna yang sesuai, apply lipstick di atas bibir ikut lukisan bibir tadi. untuk penampilan ni Fara guna lipstick Revlon Colorstay Ultimate Suede "Catwalk" shade no 065. Colour dia sangat cantik, brownish red. 
Langkah 4. Sapu lip gloss/ lipstick nude
Untuk tambahkan kemungilan bibir anda, sapu kan sedikit lip gloss atau lipstick nude di tengah2 bibir untuk hasil 3 dimensi 

Selamat mencuba ya :) 





Auchhh! Gigi Sensitif.

Assalamualaikum. Dah lama Fara tak update blog ni. Dah masuk tahun 3 ni memang jadual makin busy, subject pun makin tough. Doakan Fara ya kawan2! Fara nak mengadu ni, dah lama Fara alami gigi sensitif, seingat Fara dah setahun la, start awal tahun lepas. Memang ngilu sangat2 especially bila makan benda sejuk , aiskrim, minum ais dan gigit makanan yang keras2. :( Fara rasa puncanya sebab Fara sekarang kat negara yang sejuk ni. Gigi pun sampai selalu ngilu2.. 

Korang ada tips tak macam mana nak hilangkan gigi sensitif , share la dengan Fara ya? :) Cuma Fara sekarang dah tukar ubat gigi je lah, dulu selalu pakai Colgate, sekarang dah guna Sensodyne . Ada lah perubahan, tapi still sengal kadang2.. auuuuuu :(