Eugene Onegin

Hello, korang pernah dengar pasal Aleksandr Pushkin tak? The greatest Russian poet and author. Sasterawan Russia yang dikenang hingga kini. One of his famous novel was Eugene Onegin. Novel ni sangat menarik sebab Pushkin tulis novel pertama dalam bentuk puisi. Novel cinta yang mana hero diberi nama Eugene Onegin dan heroin bernama Tatiyana. Tadi waktu kelas Bahasa Russia, lecturer tayang movie ni tapi American movie la. Kitorang tonton versi dubbing in Russian, better dari English version sebab ayat2 yang original digunakan. So, nak cerita sikit pasal kisah Onegin ni. Heheh

 Pushkin seorang aristokrat yang berpewatakan ego dan tak mahu mengakui cinta dia terhadap Tatiyana. Kisah bermula bila pakcik Onegin meninggal dunia dan dia wariskan harta dan sebuah rumah yang besar di kampung kepada Onegin. Di rumah besar tu ada library, Tatiyana selalu pinjam buku di library rumah pakcik tu. Bila Onegin pindah ke sana, diorang bertemu dan saling jatuh hati. Tatiyana seorang gadis yang suka membaca, berimaginasi tinggi, jiwa romantik dan cintakan Onegin, jadi dia tulis surat cinta pada Onegin dan menanti jawapan balas dari Onegin. Sehingga suatu hari Onegin datang ke majlis hari lahir Tatiyana, mereka bertemu dan Onegin menolak cinta Tatiyana. Antara ayat yang Onegin lafazkan, "I'm not created for love, and I'm not created for marriage". Dan seterusnya..... 

Korang boleh tengok movie Eugene Onegin versi English kat link ni

http://www.veoh.com/watch/v3744588dZ3wsTT?h1=Onegin

2 comments:

  1. best jugak bagi Fara,cerita classic ni. jemput tgk. hehe

    ReplyDelete