Give And Take


Hello, salam hujung minggu pada semua kawan2. Diharap hujung minggu anda berkualiti :) Hari ni Fara nak bincang pasal topik "give and take" atau kalau kita translate dalam bahasa melayu "memberi dan menerima" Frasa yang sangat mudah disebut tetapi tak ramai yang faham erti dia. Give and take ni sebenarnya kunci sesuatu hubungan atau persahabatan. Kenapa Fara cakap kunci, sebab kalau takde give and take ni, satu hubungan dan persahabatan takkan kekal lama.Indahnya adat orang kita, dari kecil kita diajar peribahasa "orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa". Yang membawa maksud, apabila orang memberi atau membuat kebaikan kepada kita, kita kena pandai berterima kasih. Dan cara berterima kasih tu bukan saja dengan mengucap terima kasih, malah ada banyak lagi bentuk yang boleh tunjukkan penghargaan kita pada diorang. Dalam perhubungan atau persahabatan, masing2 kena menjadi tangan yang menghulur, bukan hanya sekadar menerima. Fitrah manusia, ingin dihargai. Maka, setiap perbuatan baik yang orang buat, kita kena balas dengan perkara yang baik jugak. Memang kita tak disuruh berbuat baik semata2 untuk mendapatkan ganjaran, tapi sebagai orang yang menerima, kita kena balas kebaikan orang pada kita. Betul tak?

Dalam perhubungan,kita kena selalu menghargai pasangan kita, bila dia bantu kita buat sesuatu yang kita tak mampu, kita cuba balas pada dia benda yang kita mampu. Pastu biarlah perasaan tu dikongsi bersama, sayang tu biar lah bersambut. Jangan cuma sebelah pihak saja yang bersungguh2 sayang, tapi yang sebelah lagi cuma amik kesempatan. Kiranya takde give and take kalau macam tu, lama2 hubungan tu putus macam tu je. Dalam persahabatan pula, katakanlah kita duduk satu rumah atau satu bilik dengan kawan, sharing is caring tu perkara biasa. Kiranya kalau hari ni kawan kita masak untuk kita, esok kita pulak masak.  Pastu bila berlaku apa2 masalah pada kawan kita, hari ni kita tolong dia, esok dia tolong kita pulak. Benda ni kira common sense lah.Tapi rata2 kita termasuk Fara sendiri selalu tak beringat, sampai satu tahap kawan2 kita kecik hati dengan kita, pastu mula lah cakap2 belakang dan sebagainya. 

Okay, korang pernah tak ada kawan yang sangat pasif dalam komuniti kawan2, pasif yang bermaksud dia suka hidup dalam dunia dia je. Bila berlaku apa2, dia cenderung mengharap bantuan orang lain, dan dia takde balas pun perbuatan baik kawan2 dia. Huhu. Parah orang macam ni, kalau tak bendung dari sekarang, nanti terbawa2 sampai ke alam pekerjaan dan rumah tangga tau. Jadi kalau korang ada sikap macam ni please please please ubah dari sekarang, sebab effectnya mungkin sampai tua kamu tak ada pasangan dan sahabat yang kekal.Apa pendapat korang tentang topik ni, dan korang ada tak apa2 pengalaman dengan kawan atau pasangan yang tak tau memberi ni. Kongsi lah dengan Fara kat ruangan komen ya :) Terima kasih.




Sistem Exam Berbeza+ Belajar Untuk Ilmu

Hi, selamat petang semua, have a good rest ya. Sini makin panas la, berpeluh2 dalam kelas, memang insecure habis la takut badan berbau. >_< Kulit pun makin hitam, balik kampung nanti silap2 ibu pun tak cam Fara sebab dah makin gelap. hihi  Okay, tadi Fara baru abes satu test, subjek Microbiology, 2 soalan je kena jawab. Tak satisfy pon dengan performance Fara tadi. Okay, sekadar berkongsi, sistem peperiksaan di Russia tak sama macam di negara kita. Di sini, setiap orang perlu cabut satu tiket soalan, kiranya setiap orang dapat soalan berbeza. Dan mostly test berbentuk lisan, dapat soalan kita ada masa dalam 20 minit untuk prepare kemudian lecturer panggil dan kena jawab soalan. Susah kan? Semua nya bergantung pada nasib kalau exam di sini. Haih.

Bayangkan, kita diberi list soalan (paling sikit 150 soalan kalau final exam), so kita kena study semua tu, dan hari exam kita cabut tiket dan tengok la mana soalan yang kita dapat. Lecturer marking on the spot masa kita jawab. Tak termasuk lagi soalan tambahan di luar kotak yang mereka ajukan. Dengan jarak dalam 50 meter face to face dengan lecturer, agak2 boleh berfikir ke on the spot. Memang tak lah kan? haha. Dan lebih kerap berlaku bila lecturer marking ikut mood dia, kalau kena exam time dekat dengan perayaan, memang tinggi2 markah dia bagi, kalau kena dia tengah penat atau busy bad mood, memang dia strict sangat. 

Lagi satu masalah yang selalu ada is dapat soalan yang kita tak berapa prepare. Haha. Memang mati on the spot kan. Nak mintak talian hayat pon susah sebab masing2 tengah busy menjawab soalan masing2. Nak2 bila kawan meja sebelah dapat soalan yang kita tahu, so kita tolong dia, tapi soalan kita dia tak tau pulak. hahahah. Masa tu memang kena kerah jugak otak ni walaupun memang takde simpan banyak memori tentang soalan tu. Sob sob sob. Honestly, Fara selalu jugak terkena macam ni. And then kita student selalu ada mindset yang kita kena master topik2 yang susah, proses2 yang complex apa semua. So bila tiba hari exam, kita dah cukup master lah topik2 susah at the same time kita ignore je topik2 yang senang. Kononnya tak ditanya lah dalam exam. Pastu sekali cabut tiket, amik kau, dapat soalan yang picisan2 tu lah. Aiyooooo. Stress sangat. Ingatkan dah master topik susah dapat lah soalan tu, sekali tak de satu pun soalan berbentuk proses, yang ditanya semua macam fakta atau history  :( 

Okay, stop cerita pasal dilema time exam, Fara nak bagi kata2 semangat kat kawan2 pulak. Sebab hampir semua student hadapi masalah camni time exam so Fara cukup2 faham masalah ni. Okay, walaupun kita dah tahu konsep exam adalah atas nasib, tapi kita tak boleh berputus asa kalau tak dapat perform dengan baik. Tiap kali gagal atau tak capai target, jadikan sebagai semangat untuk buat lagi bagus akan datang. Dan paling penting kena mindset yang kita belajar untuk dapatkan ilmu, dan ilmu tu berguna sampai bila2, sampai kita di alam kerja, alam rumah tangga dan sebagainya. Dan ilmu tu tak terhenti di dewan peperiksaan je. Tu memang Fara selalu amalkan tiap kali Fara belajar, Fara memang bukan jenis nak skor tinggi2 time exam untuk achieve Dean List. Fara jenis yang belajar sebab Fara suka bila dapat satu ilmu dan boleh faham, ilmu tu lagi kekal lama dalam ingatan kita. Tapi jangan lupa untuk cuba sedaya upaya kita untuk achieve yang terbaik :) 





Tips Kulit Cantik yang Jimat Belanja

Hello, dah lama rasanya tak update pasal beauty tips.Pendapat sikit la, Fara kurang percaya pada supplement tambahan untuk kecantikan kulit, putihkan kulit dan sebagainya. Sebab bagi Fara, produk2 macam tu cuma untuk tujuan bisnes saja la, keberkesanan dia masih tidak pasti. Lagipun makanan tambahan ni ada side effect dia yang mana bila kita guna dia dalam satu jangka masa yang agak panjang, badan kita akan build tolerance pada produk tu, so bila kita stop consume, badan kita jadi makin teruk dan lemah. Lebih kurang macam dadah dah ni. Hehe. Dan lagi satu, makanan tambahan ni kita ambik, dia masuk dalam badan kita, tiba2 tengok kulit jadi putih dah.  Agak2 boleh bayang tak macam mana organ dalaman kita, sebab kulit tu lapisan paling luar dah tu, yang dalam mesti dapat effect jugak. Huhuhu. Seeloknya kalau nak beli produk tambahan kecantikan tu, kena rujuk pakar dulu ya :) 

Kali ni Fara nak berkongsi tips dengan kawan2 cara2 nak mendapatkan kulit yang mulus gebus gebas tapi jimat kos. Okay, Fara mulakan dengan tips ya. Mula2 sekali kita kena kenalpasti jenis kulit kita. Kulit kering, berminyak, normal atau kombinasi? Sebab setiap jenis kulit ni cenderung sensitif pada keadaan yang berbeza, dan cara penjagaan pun berbeza. 

 Kulit kering 
Fara punya kulit jenis ni lah, kering sangat2 especially kat bahagian pipi dan dahi, tambah2 kalau musim sejuk, memang moisture semua dah hilang. Actually nak jaga kulit yang kering ni sangat la jimat dan mudah.

1.JANGAN GUNA PENCUCI MUKA
 Nampak tak penjimatan di situ. Seriously, jangan terpedaya dengan iklan produk pencuci muka yang kata bagus untuk kulit kering, sebab memang makin kering je nanti kulit tu. Habis macam mana nak bersihkan kulit kalau tak leh guna pencuci muka, Fara? Okay, sebaliknya korang boleh just cuci dengan air bersih atau boleh gunakan baby oil/olive oil sapu sikit pada tisu atau cotton pad, and sapu kat bahagian muka, untuk hilangkan kesan mekap atau kotoran. Lepas dah bersih, korang boleh la sapukan toner kalau ada, kalau takde terus skip ke step seterusnya iaitu moisturizer(pelembap). Ni step wajib la, sebab kulit kering memang sangat2 perlukan pelembab ni,boleh jugak gunakan body lotion macam Johnson Baby, Nivea atau Vaseline pada kulit muka. Lepas tu baru lah boleh nak apply mekap atau bedak :)

2. SKRUB DAN MASK 2 KALI SEMINGGU
 okay terpulang pada kawan2 nak guna skrub jenama apa, semua boleh diguna pakai, tapi seeloknya gunakan skrub yang khas untuk kulit kering. Yang dia tulis untuk hydration/moisturize/radiant, semua boleh digunakan untuk kulit kering. Nak lagi jimat, buat mask muka sendiri, antara idea yang boleh kawan2 cuba di rumah :
  • yoghurt+timun yang dihancurkan
  • gula+olive oil/baby oil/beauty oil+sedikit pencuci muka(any type)

letak pada muka kita yang kering dan bersih, biarkan dalam 10min, cuci dengan air suam. Memang lembut :) 

3. GUNA BAKING SODA SEBELUM TIDUR 
Soda bagus sebab boleh exfoliate kulit kita, boleh buang kulit2 kering dan kulit mati. 
Cara dia, sebelum tidur amik serbuk baking soda , campurkan dengan air, sampai dapat konsistensi macam pes. Pastu lumur seluruh muka, biarkan selama 60 saat , kemudian bilas. Korang bangun pagi esok konfirm muka korang akan keluarkan lembapan dan minyak, dan jadi lembut :) Buat sekali seminggu je okay.

 Kulit Berminyak
Actually kalau balik Malaysia kulit Fara agak berminyak jugak lah. Jenis kulit ni agak leceh sikit la kalau nak jaga. Tapi kena disiplin kan diri baru lah kulit jadi better. Okay, selalunya kulit berminyak ni akan follow dengan jerawat lah, memang sedih kan kalau jerawat tumbuh, tapi jangan malu kalau ada jerawat, sebab bukan salah korang pun dia nak tumbuh. Hihi. Actually untuk kulit jenis ni, Fara taknak promote cara2 cuci muka sangat la, cuma kena pastikan produk tu dia tulis "oil free" baru korang beli ya.  Tapi Fara nak bagi tips gaya hidup yang mungkin boleh korang amalkan. 

1. Elakkan makanan yang berkolestrol, berminyak dan berlemak tinggi

2. Elakkan makanan banyak gula sebab gula boleh tukar jadi lemak, nanti muka bertambah minyak. 

3. Amik banyak fruits and vege , especially yang tinggi antioxidants macam berries sebab makanan orang kita memang banyak yang macam Fara mention kat atas tu kan, jadi kena balance.

4. Stay hydrated, maknanya kena banyak minum air, so boleh flush out toksin2 dalam badan , pastu bagi kulit kita hydrated dan sihat

5. Jangan sentuh muka dengan tangan kotor. This one sangat penting, please please please jangan sentuh muka, kalau nak sentuh pun guna lah tisu bersih okay atau sebaiknya cuci tangan dulu baru boleh sentuh kulit muka. 

6. Elakkan rambut berjuntaian kena muka. Tak kisah lah korang minat style rambut apa, tapi please jangan bagi rambut terjuntai kat muka. Memang sensitif sangat effectnya, naik jerawat tau. Jadi please kemaskan rambut korang, guna cekak atau sepit rambut supaya tak kena kulit muka

7. Elakkan stress. Stress ni punca banyak penyakit termasuk lah jerawat. So, jangan stress atau badmood lama2 ya.

8. Tidur yang cukup. Tidur bukan je boleh bagi kita restore tenaga dan memori, malah baik untuk kulit

Terima kasih sudi baca, harap2 korang dapat lah input berguna dari entry Fara ni . Hehe 





An Evening In Volga River

Hello semua. Buat pe tu, berkira2 nak tidur dah ek? Tunggu dulu, baca entri dulu. hihi. Nak cerita sikit apa Fara buat hujung minggu yang panas ni. Wuhoo. Kali pertama rasanya Fara nak update pasal aktiviti luar yang Fara buat. Hehe. Cuma santai petang je dengan housemate Fara. Tadi kami picnic dekat dengan Volga River. 

Pernah dengar tak? Sungai terpanjang di benua Eropah, 3692 kilometer panjangnya. Sungai ni mengalir merentasi beberapa  buah bandar ( negeri) di Russia, dari centre Russia sampai Caspian Sea. Terima kasih Google. HEHE. Seronok jugak picnic sebab panas tapi angin kuat. Suhu sekarang 31 degree celcius. Memang berpeluh2 ketiak. Tadi picnic just bawak makanan ringan dengan fruits je. Bawak pancake, oranges dan bananas je.  Tu pun lupa nak snap gambar haha. Ohh, lupa. Kitorang beli aiskrim kat kedai dekat2 situ tapi tak abeskan pon sebab cepat sangat cair nya. 

Lepas makan kitorang turun dekat dengan river bank dan celup2 kaki dalam sungai tu. Air nya memang sejuk macam air batu. Sampai ke tulang rasanya, jari2 kaki abes merah2. Actually sungai nya tak macam sungai kat tempat kita, sungai ni macam pantai, siap ada ombak dan sangat  sungai nya ada pasir pantai lagi ( mungkin pasir tu dia saje letak kot) tapi orang2 dia memang suka berjemur kat situ. Boleh nampak la pakcik2 makcik2 tua berjemur pakai spender saje. Badan abes merah2 sebab kena matahari. Okay, nak share sikit lah gambar selfie masa picnic tadi. Haha. 



  

Gambar dari tempat Fara duduk

Gambar Volga River curi dari Google (cantik kan?)
  

sandal penuh pasir pantai lepas celup kaki dalam sungai

Oh ya, kalau kawan2 nak picnic macam ni, jangan lupa pakai sunblock tau. Tapi macam Fara, Fara tak suka losyen sunblock tu sebab melekit, jadi Fara cuma pakai moisturizer dan foundation yang ada SPF kat dalam  dia. Kalau tak pakai nanti gelap la kulit wajah kawan2. Tak shomel nanti, berbelang2 muka. Ok, terima kasih bye

Pengalaman dan Tips Belajar di Matrikulasi


Hello, selamat petang semua. Dah minum petang ke belum? Fara kat sini baru pas makan tengahari, makan blinny salmon. :) Okay kali ni Fara nak kongsi pengalaman dan bagi tips sikit untuk adik2 lepasan SPM yang akan sambung pengajian ke peringkat tinggi khususnya ke Matrikulasi. Sebab sebelum Fara sambung degree ke Russia, Fara sebenarnya lepasan matrikulasi jugak tau :) Dulu Fara di Kolej Matrikulasi Negeri 9, di Kuala Pilah Sesi 2011-2012. Aliran Sains. Ada adik2 yang akan sambung ke sana tak? Hello junior!!! Heee. Masa zaman Fara dulu dia bahagikan aliran Sains pada 3 modul. 
  • Modul 1 pure science (Physics,chems, bio, maths) 
  • Modul 2 (physics,chem,maths,computer science)
  • Modul 3(Bio,chem,math,comp science)  
 Okay sekarang nak cerita pasal living style kat matriks. Matriks ni kiranya macam peralihan antara sekolah dengan universiti, macam hybrid la. Senang faham, kita study macam style uni tapi rules lebih kurang macam sekolah. Siap setiap 2 minggu ada perhimpunan lagi tau! Kita cuma dibenarkan outing hari Ahad saja kalau tak silap , tu pun kena pakai baju kurung dan pakaian casual bagi yang lelaki. Semua pelajar disediakan asrama, dulu di KMNS ada 3 blok A B C . Fara blok c. Blok c ni macam  blok kayangan la sebab kena naik bukit. Jauh jalan kalau nak g kelas. Tapi bab makan memang best la, lauk2 kat kafe semua sodap. Haha. First time sebenarnya Fara sampai negeri 9 dan memang pedas la makanan sana. Awal2 start study dalam 2 minggu tu memang ter ceri beri jugak lah. Haha. 

Bab study pulak, sillibus kat matriks memang laju la, kelas (tutorial)1 jam,  pastu kuliah . Dari 8 pagi sampai 5 petang. Selang2 camtu lah. Memang aktif la cara study kat situ. Tapi tak terasa sangat penatnya sebab seronok study kat matriks ni. Kira untung tau kalau dapat masuk matriks ni sebab jimat masa, setahun je , ada juga yang dua tahun, compare dengan kita amik diploma yang selalunya 3 tahun kan.  Okay, nak bagi tips study sikit lah dekat adik2 ya.

PALING penting sekali adik2 kena fokus dan take part dalam kuliah (lecture). Jadi yang paling aktif, lagi bagus. Salin semua lecture note yang lecturer bagi. Masa kat Matriks ni Fara yakin yang korang akan jadi sangat minat dan rajin untuk study, sebab lecturer memang sangat pandai mengajar, mudah faham setiap topik. Confirm korang question, kenapa lah dulu masa kat sekolah susah nak faham Photosynthesis/ Respiration ke apa2 proses lah yang pernah korang study. :) Sebab apa kena fokus dan aktif dalam kuliah, sebab kelas kita dari pagi sampai petang, mesti tak larat nak buat revision, jadi kalau dah faham dari kelas, memang senang la kat bilik tu memang tak payah study! Tapi kalau korang jenis rajin study, memang cun lah. 

Okay adik2, masa kat Matriks ni lah masa nya kena buat elok2, skor tinggi2 tau, sebab matriks ni tiket untuk sambung degree. So, kalau nak sambung course best2 yang korang minat (medic/pharmacy/nursing/engineering etc) memang kena skor tinggi tau.  Macam classmate Fara masa matriks dulu, lelaki lah, first sem dia dapat 3.8 tak silap, 2nd sem 4.0, so total dia dapat 3.9, rezeki dia dapat sambung medic di UMS. Rezeki sebab dia lelaki kot, tak banyak persaingan. Dan macam Fara pula, Alhamdulillah, dengan guna kan result exam Matriks semester satu Fara dapat tawaran Medic kat Russia ni under Tajaan Yayasan Terengganu. Jadi sebab tu lah adik2 kena fight time study ni. Kalau untuk aliran Akaun Fara tak berapa faham sikit lah tapinya lebih kurang sama je lah . Memang boleh apply kan tips yang Fara bagi tu. Hehe.

Oh ya, lupa nak bagitau, memang biasa nya kat kolej selalu ada masalah air, mungkin sebab blok Fara tu atas bukit, memang berbulan2 la takde air, terpaksa angkut dari tangki kat tingkat bawah tu. Panjang sebelah tangan angkut baldi.Haha. Yang lain2 memang takde masalah sangat kat sana. Akhir kata, good luck ya adik2 sekalian :) 



Yakin Pada Diri

2 tahun lepas, ada seorang senior Fara tanya, "Fara, akak tak faham, macam mana you boleh jadi se confident sekarang, yeah , you know, peer pressure, trend zaman sekarang?"
Agak2 korang faham tak maksud dia, dia try nak merendah-rendahkan Fara actually, dia nak kata macam mana boleh jadi yakin, sedangkan Fara ni tak cantik, tak slim. Sebab Fara suka letak nickname macam "Beauty Queen/ Queen". So, dia macam pelik la, tak cantik tapi apehal yakin diri sangat.Okay, seriously kelakar sangat bila orang tanya soalan tu. So, here Fara nak jawab soalan akak tu, in case kalau ada jugak di kalangan korang yang mindset sama macam kakak tu. 

1. Apa yang bagus di mata korang, tak semestinya bagus di mata orang lain.
Okay, kalau korang rasa slim body is the best body, just go on with your opinion. But, no need to criticize others. Logically, kalau semua orang taste sama, rasanya tak de kot korang kat dunia ni, mungkin manusia pun pupus tak pun separuh je populasi manusia, takde sampai 7.3 billion kat dunia ni. Ya lah, dah perempuan boleh kawin satu je, kalau semua suka kat dia, yang lain takde lah penyambung keturunan. 

2. Setiap manusia ada kelebihan masing2
Ayat ni memang selalu dengar kan, tapi rasanya tak semua obey. Nak mention, yang banyak sangat benda yang boleh dibanggakan selain daripada memiliki tubuh yang slim cik kak oi. Bangga maksud Fara bukanlah bangga yang bongkak berlagak tu, maksudnya kita tahu kelebihan dan kemampuan kita, dan kita gunakan untuk menyerlahkan diri kita. Memang mustahil nak mengubah pendirian seseorang, tapi yang penting kita kena menghormati pendapat mereka walaupun berbeza. Ada yang pandai masak, ada yang rajin mengemas, ada yang bijak, ada juga yang pandai menyanyi. Semua tu kelebihan ya. 'Aset' setiap orang pon berbeza, jadi tak hairan lah kalau dia yakin dengan tubuh badan dia kan. :) 

3. Pengaruh media sosial seperti Instagram
Seriously, Fara dah tak de akaun Instagram sebab rasa macam tak serasi je dengan komuniti situ. Komuniti yang menilai seseorang melalui kehebatan gambar mereka. Merepek! Tak salah kalau kita nak jadikan artis atau "insta-famous" sebagai idola tapi kenalah berpijak di bumi yang nyata, takde manusia perfect kan, even artis tu sekalipun, walaupun badan dia cantik kita tak tahu kalau2 dia ada kudis ke parut ke. Haha. Mengarut pulak Fara. 

4. Penilaian tahap kecantikan bukan hak individu
Lebih kurang macam point pertama tadi lah, tapi ni khusus pada bab kecantikan. Kecantikan tu subjektif, dia terletak pada mata yang memandang, bukan terletak di tangan hanya satu individu, tapi semua orang ada hak. Kalau korang rasa dia cantik, jangan pelik pulak kalau Fara rasa tak cantik. Manusia tak sama kan, ada suka makan lepat pisang, ada suka makan kuih koci.

5. Kita tak tau apa dalam hati orang lain (main point)
Okay, kawan2 this part memang main point Fara nak nyatakan. Kita taktau apa yang orang2 sekeliling kita rasa kat dalam hati dia. Seperti entry Fara sebelum ni Fara bercerita tentang kenangan pahit masa zaman sekolah dulu. Bertahun2 Fara struggle nak bina keyakinan diri, hinggalah sekarang Fara jadi diri Fara. Ingat senang ke nak jatuhkan Fara balik hanya dengan sindir nak kata Fara tak cantik. Haha. Tak semudah itu ya!

Okay, sebagai rumusan, kita kena lah hormat semua orang di sekeliling kita, kasi buka sikit minda kita, jangan hanya pandang pada luaran sebab takde siapa pun suka zahirkan keburukan diorang kan. Jangan senang2 nak jatuhkan air muka orang, sebab diri kita pun tak sempurna. Dan paling penting, kena sentiasa yakin pada diri sendiri, 
Terima kasih sudi baca :)

Hanya Yang Punya Cinta Kan Rasa

Hi semua, selamat petang. Petang ni rasa macam nak update pasal cinta pula. Semalam baca 2 entri kawan2 yang bercerita tentang cinta, jadi Fara nak bagi pendapat dan berkongsi pengalaman Fara juga tentang ni :) Kalau diukur dari usia 22 tahun, mana mungkin Fara ada banyak pengalaman tentang ni. Tapi Fara banyak belajar dari orang2 sekeliling, termasuk keluarga Fara sendiri. 


Ni pendapat peribadi Fara ya. Cinta bermaksud kita ada dua perasaan pada seseorang;
sayang dan nafsu. Maka bila ada dua2 perasaan ni pada seseorang, maka dia lah orang yang kita cinta. Mungkin salah, mungkin betul ya. Sayang dalam aspek cinta ni bukan sayang yang ringan, tapi sayang yang dalam disulam kan dengan rindu apabila berjauhan. Di tambah pula dengan fikiran yang selalu teringat2 tentang dia, semua benda dia buat semua nampak comel, nampak sweet. Kadang2 senyum sorang2 bila teringat gelagat dia. Haaa. Ada tak ciri2 macam Fara cakap ni, maknanya korang dilamun cinta la tu. :)

Jujur Fara mengaku sekarang hati Fara pun telah dicuri seseorang. Tapi kisah cinta Fara tak se gah kisah orang lain.Tidak berpelajaran tinggi dan tidak berkerjaya hebat. Tapi Fara tak peduli pun semua tu. Sebab hatinya sangat hebat, dia setia dan sayangkan Fara tu dah cukup untuk Fara. Fara sanggup lakukan semua untuk pertahankan hubungan kitorang. Kawan2 doakan lah jodoh kami panjang ya.

Fara selalu dengar perbualan kawan2, yang sama2 menuntut di Fakulti Perubatan, diorang inginkan pasangan bergaji besar sekurang2 nya jurutera kata mereka. Tak kurang juga dengan mindset doktor kena kahwin dengan doktor. Haihh.  Fara selalu tak involve dalam perbualan macam tu, sebab pemikiran Fara lain daripada diorang. Mungkin sebab Fara dah biasa hidup susah jadi Fara tak kisah pasangan Fara nanti kerja macam mana sekalipun. Sebab cinta ni bukan sekadar kita berkongsi kesenangan, malah suka duka yang kita alami. Lagipun harta yang banyak bukan nya menjamin kebahagiaan kan? Dan kadang2 lagi bahaya bila lelaki berduit, bila2 masa saje dia boleh cari girl lain. Tengok saje lah, artis2 kawin pastu cerai, majlis buat besar2. 

Cinta ni menguji kesetiaan dan kejujuran kita terhadap pasangan. Kalau kita dalam hubungan, tetapi masih ada hati pada orang lain, tu maknanya kita tak betul2 cinta kan pasangan kita. Dan yang lebih penting kejujuran. Masa bercinta ni memang perlu jujur, transparent dengan pasangan, walaupun kadang2 menyakitkan tapi kita kena biasakan diri bercakap jujur. Jadi diri sendiri, tak perlu cover2 atau lepas kawin nanti memang tak selamat, sebab time tu memang dah tak boleh nak cover dah. Kita dah berjanji sehidup semati dengan dia, berkongsi hidup duduk serumah, mana sempat nak cover2. Jadi prepare dari sekarang ni jadi jujur. 

Cinta jugak buat kita kenal diri kita sebenar. Cara kita nak deal dengan pasangan, cara handle emosi, dari situ kita boleh tau setinggi mana tahap kesabaran kita dan tahap kesetiaan kita. Okay, nak bagi jelas, Fara bagi contoh la, dulu Fara pernah ada teman lelaki lain, bukan yang sekarang, tapi masa tu macam tertanya2 apa salah Fara, kenapa macam si dia tak menghargai, tak menghubungi Fara dengan kerap, dan bila jarang berhubung, memang Fara pun jadi sunyi dan bosan, kerap hubungi kawan2 lain. Jadi Fara ingat Fara ni susah nak setia. Rupa-rupanya Fara tak bertemu dengan cinta sebenar lagi. Jadi sekarang baru Fara tahu macam mana rasanya cinta, memang langsung takde hati nak berkawan dengan orang lain, hati ni memang ingat kat dia saja.  :) 
  
Huhu, ni seronok ada blog, bebas nak tulis pendapat sendiri, tapi maaf kalau pendapat Fara berbeza daripada kawan2, sekadar berkongsi sahaja :) Terima kasih sudi baca.

Rahsia Zaman Sekolah

Hi, selamat petang semua. Korang tengah buat apa tu? Makan malam ek? Bestnya, dapat masak, hari ni kat tempat Fara satu district takde air, sampai lah tengah hari esok, 2 hari tak mandi la jawabnya. huhuhu... seksa sungguh kalau kena macam ni, haru betul tambah2 kalau tengah period kan. Okay, hari ni Fara nak berkongsi pengalaman yang Fara rasa agak peribadi untuk dikongsi, tapi seronok juga bila dapat bercerita kan, mana tahu kot2 korang pun ada pengalaman yang sama macam Fara. Emm, ceritanya adalah Fara ni berperwatakan lebih tua (matang kot) daripada usia sebenar, umur Fara tahun ni kalau bulan 9, genap lah 22 tahun. Masih muda kan? Hehe. Perasan. 

Sebenarnya dulu masa zaman sekolah Fara memang happy go lucky, sangat bising dan aktif, sehinggalah masuk form 4, Fara jadi senyap dan suka menyendiri. Mungkin masa tu sebab tengah peralihan antara zaman kanak2 dengan zaman remaja jadinya Fara lebih banyak berfikir dan memerhati. Fara dari zaman tu memang sangat2 lah merendah diri, takde keyakinan diri, pemalu sangat. Memang boleh dikatakan macam anti lelaki jugak la. Actually sampai sekarang pun still paranoid. Hua3.

Nak tau sebab apa? Sebab masa sekolah budak lelaki suka ejek2 dan bagi gelaran yang tak sedap la. Ada ke dia gelar muka Fara ni macam tok bomoh. Humm.. kalau sorang dua ejek tu takpe, ni almost satu sekolah tau benda tu. Lelaki dengan caranya, kawan2 perempuan pun sama turut gelak jugak, bukannya nak back up. Huhhh.. So, bila diorang bagi gelaran macam tu, Fara macam tertanya2 lah, hodoh sangat ke muka aku ni, sedangkan girl2 yang diorang rasa comel diorang puji lah, xde nak kutuk2. Boleh dikatakan fobia jugak la, jadi mungkin pelik jugak la sebab mungkin Fara sorang je kat dunia ni yang rasa zaman sekolah bukan zaman yang best. Tak best langsung. No turning back. 

Jadinya, start habis sekolah Fara memang langsung tak contact batchmates atau kawan2 rapat masa zaman sekolah. Kalau boleh memang tak nak ade link langsung. Entah la, rasa tak seronok je bila ingat2 kenangan2 macam gitu. Ye lah, kita kan remaja perempuan, benda2 macam ni memang buat Fara down sangat. Jadi memang sejak hari tu,  Fara langsung takde buat kawan dengan orang2 sebaya, even sekarang kalau nak pilih pasangan pun memang Fara prefer orang yang lagi berumur. Huhuhu. 


Tau lah dulu kita tak pandai bergaya,tak de nak letak mekap2 masa pergi sekolah, jadi mungkin la kurang menarik. Tapi sekarang kita dah pandai okay. Hahaha. Kita pandang diorang sebelah mata je sekarang, hua3 angkuhnya, ni kes revenge la kiranya, dulu dia ejek kita, sekarang giliran kita pulak. Okay tipu, dah tak contact macam mana nak ejek diorang balik kan. Lagipon malas la nak layan orang macam tu. :D


Okay balas dendam tu bukan main point dia, tapi nak bagitau yang bila kita dihina atau diejek, kita tak perlulah sedih2 sangat, sebab diorang tu nampak nya bukan lah kawan yang kita perlu simpan, maka nya, kena pandai2 cari kawan, dan jadikan ejekan tu sebagai suntikan semangat untuk berubah jadi lebih baik. Dan lagi satu, jaga lah percakapan kita, kadang2 kita ejek kawan2 sampai dia makan hati, kita tak tau kalau dia dendam dengan kita kan, jadi elok lah bercakap benda baik2 saja. Lagi dahsyat kalau orang yang kita ejek tu last2 jodoh dengan kita, haaa bahaya. Huhu :) Thanks semua sudi baca. 

P/S :Dendam tak elok ya kawan2, jangan contohi Fara


Study Oversea Tak Best



Hi semua. Hari ni rasa macam super malas, even sekarang pun Fara belum mandi lagi, hehe. Tapi rajin pula nak menaip entri.  Entri kali ni Fara saja nak berkongsi suka duka sepanjang Fara study di bumi asing Russia ni. Fara percaya rata-rata orang akan cakap study luar ni seronok dan fun. Even Fara sendiri pun sebelum ditawarkan study kat sini, memang Fara bayangkan semuanya indah. Tapi sebenarnya lepas dah alami sendiri, dah datang sini, memang Fara kadang2 kalau ikutkan hati rasa nak give up je. Haih. Tapi dah 3 tahun berlalu, half way to go. Tinggal lagi baki 3 tahun untuk complete, so nak tak nak memang kena lalui dan habiskan jugak. 


1.First of all, Fara nak kawan2 semua ubah persepsi yang study di luar      negara ni fun dan lebih sosial. 

Mesti korang bayang kitorang bergaul mesra berparti dengan omputeh2 kat sini. Haha. Dalam mimpi la, sebab diorang punya lah sombong. Kalau nak tengok diorang tegur kita cuma pada hari2 diorang ada festival je, masa tu mood diorang happy kot. haha. Rasanya kat Malaysia lagi best , bebas berkawan, orang2 yang ramah mesra, kira senang la, budaya kita sama, kita senang nak faham antara satu sama lain. Kalau kat sini, buat salah sikit memang kena maki. Jadi memang kena kuatkan semangat sikit lah. 

2. Terpaksa jauh berbatu2 daripada orang2 tersayang.

Dulu zaman duduk sekolah asrama yang boleh dikatakan sebulan 2 kali balik rumah pun dah cukup rindu, hari2 call ibu gayut ngan ibu. Sekarang jarak yang beribu2 batu ni adui lagi la mencucuk2 rindu, tambah2 kalau dah ada pasangan, ada suami, atau ada anak2. Terpaksa berpisah jarak dan masa. Pastu, dengan masalah time zone tak sama lagi, macam Malaysia dengan Russia je beza 5 jam dah. Kita baru semangat nak online nak mesej, orang2 kat Malaysia dah dibuai mimpi. Jadilah kita pungguk rindukan bulan kat sini. Sob sob ;(

3. Bergantung pada orang2 yang latar belakang berbeza

Adat merantau, terpaksa  bergantung pada komuniti kecil. Kalau ada apa2 berita atau khabar, memang dapat daripada komuniti kat sini, ada masalah kecik nak tak nak kena share dengan kawan2 sekeliling. Tapi agak susah contohnya kita ada masalah kewangan tapi sekeliling kita adalah kawan dari keluarga senang. Kadang2 orang tak faham masalah kita, naya kalau dipandang sinis kan. Kalau duduk dekat dengan keluarga lain la, sebab kita membesar dalam environment yang sama. Jadi memang kena betul2 pandai pilih kawan dan jangan sampai tersalah cakap benda2 yang tak patut cakap, takut tak semua orang boleh terima.

4. Setiap gerak geri diperhatikan

Okay this thing paling stressful especially bagi Fara yang quite secretive and tak suka kalau orang amik tau apa yang Fara buat. Well, bila dalam komuniti kecil biasa lah, senang sangat orang nak tau apa yang kita buat, even kita nak kawan dengan siapa , kuar ngan siapa semua diorang boleh tahu, jadi memang agak stress la. Tambah2 komuniti girl yang suka cakap belakang, ouhhh bahaya sungguh. Tak faham la kenapa nosy sangat, chill la. Setiap manusia kan berbeza beb. 

5. Segala masalah2 perkauman

Okay, this thing memang sangat cliche dan tak perlu kot Fara nak ulas panjang2. Tambah2 lagi duduk di negara omputeh yang mostly pandang rendah pada Asian. Tak cerita lagi kisah Islamophobia dan segala perkara2 bias. Kadang2 bila nampak pakai tudung, pemandu bas tak nak amik, kadang2 sambil jalan kena kacau. 

Okay, tu saje lah perkongsian sedikit sebanyak. Tapi, Fara share bukan bermakna Fara tak bersyukur dengan apa yang Fara dapat, dan diakui memang banyak perkara2 manis dan peluang yang Fara dapat rasai di bumi asing ni. Cuma Fara nak berkongsi saje, mungkin ada kawan2 yang berminat untuk further study di luar negara, skurang2 nya Fara ada bagi gambaran sikit kan :) Sekian, terima kasih.



Salahkah jadi Introvert?

Hi, selamat petang semua. Di Russia sekarang masih siang walaupun dah hampir pukul 7 malam. Sekarang musim bunga kat sini :) Well, nak cerita sikit pasal diri Fara yang sebenarnya seorang introvert (suka menyendiri, self-oriented person). Tadi dalam kelas Hygiene kitorang buat Psychology untuk tahu introvert atau extrovert seseorang tu. Fara memang dapat introvert. Memang nyata lagi terang pon. Hehe.

Fara memang jenis suka menyendiri, tak suka kuar rumah/bilik, tak suka jalan2, tak suka travel, tak suka orang bising2. Banyak lah benda yang Fara tak suka. Tapi, Fara tak membenci orang2 yang easy going aka extrovert malah rasa kagum, macam mana lah diorang boleh jadi sangat open, sangat easy going. Cuma kadang2  ada di kalangan orang yang tak memahami perbezaan orang lain, situasi macam ni memang tak patut ada lah. Ada orang suka Milo, ada yang suka Vico. Setiap orang berbeza kan?




Kadang2 orang tak faham kita, dia akan persoalkan kenapa kita macam ni, kenapa tak nak ikut diorang, diorang ingat kita sombong, diorang kata kita tak sporting, tak fun. Well, say what you want to say, I a'int gonna change myself for you guys. Hahah. Well, actually sebab dah memang diri ini sebegini, memang agak susah nak bergaul, tapi bila dah rapat dengan kawan2, mulalah jadi gila2. Okay, jadi kalau kamu2 seorang introvert seperti Fara, I feel you bro! Just be yourself, orang nak terima atau tak tu bukan masalah kita, itu masalah diorang, yang penting kita tak kacau orang, that's more important. Sekian dari privacy lover. hehe

Turun 2kg Dalam Seminggu?

Hello semua. Tajuk entri kali ni sebenarnya tak berapa berkaitan dengan apa yang Fara nak ceritakan. Tapi memang betul2 berlaku pada Fara sejak minggu lepas. Bukan sebab diet ke apa. Cuma biasa lah dah ujung semester ni duit scholar pun dah abes, jadi kena ikat perut la. Semua nya sebab salah sendiri yang tak reti manage kewangan, dan sikap terlalu pemurah pada orang lain. Haha. 


Al kisahnya bila dah ikat perut ni, tak de stok barang dapur pun, yang ada cuma serbuk potato untuk buat mash potato, telur dan tauhu je. Ayam , ikan , sardin memang langsung tak de. Macam2 cara kreatif la Fara cuba masak untuk survive. Pergh, gila tak, daripada seorang yang selera makan selalu ada ni, terpaksa ikat perut. Memang naya kan? huhu...



Okay antara menu2 ciptaan Fara untuk survive adalah


  • mi+air+kicap+tauhu+garam+gula
  • tepung+air+garam, goreng dengan butter sebab minyak tak beli, makan dengan gula
  • mash potato goreng yang last2 jadi leper macam kertas pasir.. hihihi... 
Tapi, thank goodness ada rezeki hari ni, abang bagi duit belanja sikit, dapat la Fara beli barang dapur sikit. Menangis hari2 woiii... Sorry my dear sebab hari2 dengar kita merungut.. huhu..

Moral yang boleh diambil , belajar lah urus kewangan sebaik mungkin, cuba lah disiplin kan diri sikit Fara oiii... Dan ingat, bila kita susah takde siapa boleh tolong kita. Sekian.


Maturity Comes First

Hello semua. Hee.. Aci tak nak post pasal cinta sikit. Selalu orang bagi pilihan, rupa atau harta? Bagi Fara dua2 tak penting, yang penting lelaki tu kena matang dan banyak pengalaman hidup. :) Rupa yang cantik, segak memang tak kekal lama, sama juga dengan harta, jadi Fara lagi suka pilih pengalaman.

Sebagai perempuan yang masih muda, Fara akui memang jiwa ni orang kata meronta2 la. konon2 nak mencari diri yang sebenar sampai kadang2 buat benda2 yang tak sepatutnya dibuat. Jadi dengan itu, fara rasa eloklah cari pasangan ( lelaki) yang lebih matang dan berpengalaman. 

Seronok, bila kita ada masalah dengan kawan ke, family ke, dia sentiasa bagi nasihat2 yang bernas dan berguna pada kita. Sebab apa? Sebab dia dah lalui banyak benda dalam hidup. 

Berbeza kalau kita berkawan dengan lelaki sebaya, kadang2 sakit kepala dengan kerenah diorang. Sikit2 merajuk, sikit2 ejek2 perli2. Konon2 nye nak gurau2 manja la tu. ***bitch please. Maybe they are just not my cup of tea. Tapi berdasarkan pengalaman kawan2 Fara , bf diorang kuat merajuk dan suka mengongkong. Adui tak rela la kalau dapat yang macam tu. Lagipun orang cakap lelaki lagi lambat matang dari perempuan kan. Jadi elok lah cari yang lebih berumur sikit.

Okay, ni bukan nak promote suruh pilih orang lagi berumur, cuma nak berkongsi ciri2 pilihan hati sahaja.. hihihi.. sekian terima kasih. 

Photo Gallery

Hi, here are some of my photos captured in Volgograd, Russia in different seasons. I'm not a photogenic person, so don't expect for a good pose from me. Haha.