Puasa 19 Jam Sehari

Hi, Assalamualaikum semua, tak sangka besok dah masuk 1 Ramadhan kan. Korang ada buat apa2 persediaan tak nak menghadapi bulan puasa ni, macam Fara tadi dah buat persediaan dari segi makanan lah. Hehe. Dasar kuat makan. Di samping tu, nak try ubah diri jadi lebih baik, Inshaallah mana tau boleh kekal jadi hamba yang taat. 

Nak cita sikit lah apa beza puasa kat sini dengan kat tanah air. Okay, sini yang paling obvious adalah duration puasa almost 19 jam. Huhuhu. Ni ha table waktu solat kat sini, korang leh tengok sini Subuh pukul 1.33 pagi dan maghrib pukul 8.07 malam. Dalam 18 jam setengah lah puasa. Kalau kat Malaysia lebih kurang 14 jam je puasa. Lagi mencabar lah kot, tapi takpa, apa guna lemak2 yang tersimpan tu kalau setakat puasa 19 jam pon takleh handle. Teehee. Malas tulis panjang2, selamat berpuasa semua kawan2, semoga amal kita diterima oleh Nya :-) ***sorry table bawah tak center, takleh adjust dah try.




Prayer Schedule June / 2015
DateDayFajrSunriseDhuhrAsrMaghribIsha
16Tue1:333:5712:034:208:0710:18
17Wed1:333:5712:034:208:0810:19
18Thu1:333:5712:034:208:0810:19
19Fri1:333:5712:034:218:0910:19
20Sat1:333:5712:044:218:0910:20
21Sun1:343:5812:044:218:0910:20
22Mon1:343:5812:044:218:0910:20

8 comments:

  1. Semoga Allah limpahkan berjuta rahmat di setiap cabaran :) Amin, in shaa Allah. Salam Ramadhan .. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih dear. InshaaAllah amin :) Semoga Allah merahmati awak jugak

      Delete
  2. Salam Ramadhan, Fara. Be tough puasa kat sana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ramadhan jugak Mario. :) Thanks Inshaallah

      Delete
  3. Bersabarlah kawan. maklum di Eropa saat ini musim panas, jadi masa siang lebih lama daripada malam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kawan, mudah-mudahan dipermudahkan segalanya. salam puasa

      Delete
  4. Mcm mn puasa kat sana 19 hours?ok tak??? beruntung dpt peluang berpuasa di negara orang!
    salam ramadhan..singgah blogwalking :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu, memang mencabar awak, dah la musim panas dia sangat panas dan kering. salam ramadhan jua

      Delete