Bagaimana nak Serlahkan Potensi

Hi everyone, despite of having such a bad day hari ni , Fara nak berkongsi sikit lah tentang pengalaman Fara sejak zaman sekolah sampai sekarang. Seriously kalau korang tengok Fara depan2, or dalam gambar ke, or dalam blog ke korang akan cakap Fara ni seorang yang confident. Hehe, sebenarnya Fara ni selalu insecure dan rasa rendah diri. Fara selalu rasa Fara banyak kekurangan, even ada orang puji for something ke Fara still rasa tak percaya. 

Okay, sebenarnya apa yang Fara nak sampaikan adalah, kita takkan pernah tau keupayaan, talent dan kelebihan kita, tapi benda tu akan slow2 terbentuk, and satu hari nanti kita akan rasa syukur sebab dikurniakan anugerah tu. Okay lah, bagi contoh la, Fara seorang yang sangat minat menyanyi, sejak zaman primary school memang cikgu pilih jadi solo for school performances, penyair la, penyajak la, dikir barat la. Tapi bila masuk sekolah menengah terus terang Fara cakap, Fara tak pernah ada peluang nak serlahkan bakat dan potensi diri Fara sampai kan Fara rasa benci secondary school Fara tu. Frankly speaking, segala aktiviti dan jawatan2 kat sekolah akan dimonopoli kan oleh orang2 yang sama, dia lah prefect, dia koopian, dia badar, dia lah ajk majalah sekolah. Pastu bila ada persembahan sekolah memang orang yang sama jugak dipilih, golongan yang pemalu dan tak femez macam Fara ni memang tak pernah diberi peluang untuk involve. 

By time, bila Fara dah makin dewasa ni, Fara dikelilingi oleh kawan2 yang sangat supportive, even Fara tak nampak talent Fara but most of them akan sentiasa bagitau something good iaitu puji2 Fara la. Haha. Bukan nak cakap suka dipuji, tapi terasa macam dihargai gitu. Bukan hanya tentang menyanyi lah, sama jugak dengan bab pelajaran, Fara masa secondary school bukannya bright student sangat, study boarding school tapi duk kelas paling hujung. Lol. Pastu ada cikgu yang Fara rasa macam tak suka Fara tanpa sebab, paling tak boleh lupa bila disuruh berdiri atas meja masa kelas Bahasa Arab, time tu dah form 4. Tak dapat jawab soalan dia, terus kena diri atas meja, dah la sorang je girl time tu. Sebab dalam kelas tu cuma Fara sorang je student dari kelas last, yang lain2 semua budak2 kelas atas so my teachers seems biased la. Haha, sorry ustazah, I still dendam dengan u. :P 

But, tiba2 tak sangka boleh further study luar negara buat medic pulak, Okay, serius, achievement ni bukan untuk Fara bangga kan sebab fara tak rasa pun Fara hebat ke apa. Cuma rasa macam happy sebab walaupun pernah kena gelak ngan cikgu sebab Fara turun kelas masa form 5, but fara still boleh tingkatkan diri Fara. As long as korang usaha, nasib korang boleh berubah, tak kisah lah dari level/ usia mana korang nak mulakan. It's your life, you're the king, you're the ruler. Never let others convince you that you aren't worthy. :)


Perempuan Perlu Proaktif Dalam Merancang Perkahwinan

Hi Assalamualaikum para pembaca. First of all Fara nak mintak maaf banyak2 sebab dah menyepi lebih 4 bulan dari blog ni. Serius Fara memang busy sangat semester lepas, sebab exam untum 5 subject yang sangat tough for preclinical year untuk medical school. Tapi Alhamdulillah dah selamat menduduki semua exam dan lulus dengan jayanya. :) Terima kasih kat kawan2 yang still baca blog fara walaupun fara busy tak dapat nak blogwalking kat blog kawan2. But sooner I will visit you guys back k. 

So, terasa nak update hari ni sebab nak bincang satu isu yang related dengan orang2 sebaya dengan fara yang rata2 nya dah mulai mencari pasangan hidup dan bersedia nak berumahtangga. So fara nak kupaskan tentang kepentingan si gadis untuk bersikap lebih proaktif dalam hubungan dua hala ni. Kenapa dua hala Fara kata,sebab perkahwinan adalah penyatuan antara dua hati dan dua keluarga. 

Isu stereotype dalam kalangan masyarakat kita, tak lain tak bukan, mentaliti 'wedding of the year' yang saban hari memang semakin teruk. Keluarga yang pentingkan glamour semasa majlis perkahwinan tanpa fikirkan kesan jangka masa panjang perkahwinan anak2. See, benda ni jadi isu kalau yang empunya majlis tu bukan dalam golongan yang berkemampuan la. Kalau anak raja nak buat majlis gempak siapa kisah pun kan. Tapi kalau sampai berhutang ribu riban, membazir lagi rasanya memang tak patut kot. So, penting di sini si gadis kena bijak bincang dengan mak ayah dia, jangan terlalu bebankan pihak lelaki dek kerana glamour satu hari. 

Another situation is bila keluarga kita tak boleh terima pasangan kita kerana perbezaan taraf pendidikan atau harta. Si lelaki takde PhD so tak boleh kawin dengan girl yang ada PhD, anak dato kawin sama anak dato, doktor kawin doktor, orang negeri Kelantan tak boleh kawin orang KL. Okay tu cuma contoh lah, but mostly memang wujud pun.

 Understandable kalau kita as anak, kita taknak derhaka pada parents kita,taknak lawan cakap diorang or hampakan diorang so kita terima bulat2 apa yang mereka cadangkan. Tapi sebenarnya kita boleh bertegas untuk menegakkan apa yang kita suka, tegas tak bermakna kita tak taat. Tegas means kita nyatakan terang2 apa yang kita nak, lelaki macam mana yang serasi dengan diri kita. Parents memang nak kan yang terbaik untuk kita, tapi yakinkan diorang yang kita boleh hidup lebih bahagia dengan orang yang kita sendiri pilih. 

Fara tulis ni pun sebab benda ni berlaku among keluarga Fara jugak, and berlaku pada diri fara sendiri. So fara harap lebih ramai girl yang sedar tentang tanggungjawab diorang dalam hubungan, bukan hanya mengharap lelaki untuk memulakan langkah dalam semua benda. Kadang2 benda kecil kalau diubah akan bagi impak yang besar dalam hidup. Jangan jadikan usia 20an sebagai alasan untuk tidak bersikap matang. Sekian.